Във финландския град Лахти, който тази година получи титлата Зелена столица на Европа, свариха бира с гъши тор.

Отбелязва се, че това не е първото подобно стартиране на проект. Днес 97% от отпадъците се рециклират или използват повторно в този град.

Идеята за варене на бира от такива необичайни суровини беше представена на местната пивоварна от кметството. По-специално целта беше да се създаде напитка с екологична тематика. В тази връзка беше инициирана поредица за т.н. "разхитен потенциал на веществата".

В него пивоварите се разхождаха из парковете и събираха различни отпадъци: изпражнения, растения и лишеи. С помощта на събраните изпражнения пивоварите опушват малц, който дава на напитката уникален вкус.

Бирата с гъши тор ще бъде пусната в продажба в края на август. Освен това по това време се планира пускането на сортове с билки и лишеи.

По -рано в САЩ пивоварната Нова Белгия пусна бира, наречена Torched Earth. Самата напитка е мътна, нишестена, мирише на дим. Пивоварите твърдят, че точно това ще бъде постапокалиптичната напитка.