В друга година по това време във Венеция маските щяха да са израз на радост - аксесоар, носен масово, докато големи тълпи хора минават в шествия с фриволните си, пъстри костюми.

Тази година карнавалът във Венеция трябваше да започне в събота, но пандемията от новия коронавирус направи невъзможно двуседмичното традиционно веселие в италианския град.

Заради страховете около надигащата се вълна на случаи от новата коронавирусна инфекция миналата година, властите внезапно прекратиха венецианския карнавал в третия му ден, непосредствено преди Италия да се превърне в първата западна държава, поразена от заразата.

Тогава тълпи от хора си проправяха път в лабиринта от улички на Венеция към площад "Сан Марко" и в деня, когато карнавалът бе прекъснат, потвърдените случаи на Covid-19 в цяла Италия бяха едва 133.

Снимка: АР/БТА

Сега в страната има над 2,5 милиона потвърдени случая, над 88 000 регистрирани смъртни случая, без да се броят хилядите починали, на които не е бил направен тест за новия коронавирус.

Сега маски на лицата се носят не за забавление, а за защита.

Гондолите и другите плавателни съдове са закотвени, вместо да се подготвят за популярния парад с лодки в лагуната, пише БТА. Уличките са зловещо пусти. Венецианците и малцината посетители на града трябва да носят маски на обществени места.

Снимка: АР/БТА

Ограниченията, които в момента са в сила в Италия заради пандемията, не позволяват пътувания между градовете. Чуждестранният туризъм пресъхна миналата година, след като правителствата започнаха да налагат забрани на международните пътувания. Дори и да имаше карнавал тази година, малцина щяха да успеят да стигнат до Венеция.

Карнавалът във Венеция е с вековна традиция и се провежда всяка година две седмици преди началото на Великия пост. Това е един от най-известните и колоритни карнавали в Европа.

Снимка: АР/БТА

По време на карнавала маските служат, за да "предпазват, да разкриват и да гарантират анонимност", каза Галтиеро Дал'Осто, собственик на студио за артистични маски "Трагикомико" във Венеция.

"Парадоксално е, но сега не можем да усетим маската така. Принудени сме да носим санитарни маски, които по някакъв начин препречват свободата на сетивата ни", добавя той.

Снимка: АР/БТА