Гигантска ягода, отгледана в Израел и тежаща 289 грама влезе в Книгата със световните рекорди на Гинес. Плодът е от плантацията "Ягоди в полето", управлявана от семейство Ариел в земеделската общност Кадима-Зоран, в централния район на Израел.

Ягодата е дълга 18 сантиметра и е 34 сантиметра в диаметър, пише "Times of Israel". Ягодата е от сорта Илан, който първоначално е бил отгледан от Нир Дай от Израелската организация за селскостопански изследвания и е известен с производството на големи плодове.

Самият Дай беше не успя да стане свидетел на претеглянето на ягодата, но каза, че тази година сезонът на ягодите е закъснял поради студеното време, което позволява на множеството плодове да растат заедно и да се съберат в един голям плод.

Ягодите се развиват бавно в продължение на повече от 45 дни от цъфтежа.

Семейство Ариел, баща и четиримата му синове, всъщност отгледаха четири големи ягоди тази година, но само една от тях победи предишния рекордьор от 250 грама, който беше претеглен във Фукуока, Япония, на 28 януари 2015 г.

Пред новинарския сайт Ynet в понеделник, братята Ариел казаха, че са открили сладката гигантка в петък. Те признаха, че това е най-големият плод, който са виждали за повече от четири десетилетия откакто ги отглеждат. Те се свързали с хората от Гинес веднага и оттам пратили нотариус, кой да удостовери рекорда в събота, за да не се развали ягодата. Не е ясна каква ще съдбата й - дали ще бъде изядена.