YouTube свали от платформата си музикален клип, сниман на фона на изоставен квартал в етнически разделения Кипър, съобщават гръцките медии. Клипът на рап певицата Нини е заснет на плаж, като на заден план се виждат изоставени блокове на квартала Вароша в град Фамагуста.

Певицата е от Северен Кипър и е получила разрешение за снимките от властите в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, съобщава Нюз ин.

Във Вароша до 1974 г. живеят кипърски гърци, които напускат домовете си след нахлуването на турските военни части и разделянето на острова.

Заснемането на клипа е предизвикало недоволството на кипърските гърци, а на страниците си в социалните медии певицата е била засипана от критични коментари.

"Това предизвиква гняв, съжаление и възмущение, защото са избрали да снимат клипа на една песен в един затворен район и конкретно пред Лицея на жените, който беше люлката на културата преди 1974 г. Ще докладваме пред YouTube, че става въпрос за окупиран район и ще поискаме видеоклипът да бъде свален", заяви кметът на община Фамагуста Симос Йоаниу.

Самата певица Нини съобщи за свалянето на клипа. Това е станало във видеоконферентна връзка с лидера на кипърските турци Ерсин Татар. Татар е поздравил певицата, като е заявил, че в клипа няма никакво политическо послание и няма никаква логика в реакцията на кипърските гърци.

Град Фамагуста се намира в източната част на остров Кипър. След нахлуването на турските войски през 1974 г. кипърските гърци напускат града и се местят в южната част на острова.

Областта в района на града на практика се управлява от Севернокипърската турска република, но според кипърските власти по закон принадлежи на Република Кипър.

През октомври миналата година президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че отваря частично "Вароша".