Учените обявиха откриването на изящно запазен ембрион на динозавър отпреди най-малко 66 милиона години, който се готвел да се излюпи от яйцето си точно като пиле.

Фосилът е намерен в Ганджоу, Южен Китай и принадлежи на овирапторозавър, а изследователите го нарекоха "бебето Yingliang". "Това е един от най-добрите ембриони на динозаври в историята", каза за АФП Фион Вайсъм Ма, изследовател от университета в Бирмингам, който е съавтор на статия в списание iScience. Главата на бебето Yingliang лежала под тялото му, с крака от двете страни и извит гръб - поза, която преди не е била виждана при динозаврите, но е подобна на съвременните птици.

Снимка: Скрийншот The Guardian

При птиците поведението се контролира от централната нервна система и се нарича "подпъхване". Пилетата, които се подготвят за излюпване, пъхат главата си под дясното си крило, за да я стабилизират, докато разчупват черупката с клюна си.

"Това показва, че такова поведение при съвременните птици за първи път се е развило и е възникнало сред техните предци, динозаврите", казва Ма.

Снимка: Скрийншот The Guardian

Овирапторозаври, което означава "гущери крадци на яйца", са били пернати динозаври, които са живели в днешна Азия и Северна Америка през периода на късната креда. Те имали различни форми на клюна и варирали по размер от този на съвременна пуйки до масивни гигантораптори, дълги осем метра. Бебето Yingliang е с дължина около 27 см от главата до опашката.

Изследователите смятат, че съществото е на възраст между 72 и 66 милиона години и вероятно е било застигнато от внезапно свлачище, което е затрупало яйцето. Те подозират още, че щяло да порасне два до три метра, ако беше станало възрастен екземпляр и вероятно щеше да се храни с растения. "Този ​​ембрион на динозавър в яйцето му е една от най-красивите вкаменелости, които някога съм виждал", каза в изявление проф. Стив Брусат от Университета в Единбург, част от изследователския екип.