Цветът на очите при хората се променя до третата година от живота ни, но никога не може да стане напълно черен. Понякога очите могат да изглеждат черни, но това може да се дължи на светлината и на отражението на дреха, с която сме облечени.

Но защо е така? Защо няма хора на напълно черни очи?

Гените ни не го позволяват

Съществуват около 16 гена, които определят цвета на очите. Два от тях са основните - HERC2 и OCA2. Те формират цвета на очите чрез количеството меланин, съдържащо се в ирисите ни. Цветът може да бъде различен и е в широк диапазон, особено при сивото и синьото, но очите никога не могат да станат напълно черни. Ако но си струва, че някой човек е с черни очи, те са всъщност много тъмнокафяви - това е най-тъмният нюанс, който очите ни могат да придобият.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако имахме черни очи, щяхме постоянно да плачем

Предметите, които са черни, поемат повече светлина, привличат светлината. Ако гените ни позволяваха да имаме черни очи, това означава, че те непрекъснато биха сълзили, за да се предпазят от прегряване и изсушаване.

Снимка: iStock by Getty Images

Черните очи биха били лесна мишена за вредната светлина

Черните предмети привличат светлината и ако имахме напълно черно очи, те биха станали по-лесна мишена за вредните UV лъчи. Тогава хората изобщо нямаше да могат да стоят с отворени очи на дневна светлина. Меланинът, който е отговорен за цвета на очите ни, всъщност ги предпазва от това вредно влияние на светлината.

Най-редният цвят на очите при хората е зеленият

Само 2% от населението на света може да се похвали със зелени очи. Има и по-редки случаи, в които хората са с червени или виолетови очи, но те се дължат на определени мутации, като албинизъм и други. Една от най-интересните се нарича хетерохромия. При това състояние човек може да има две очи с напълно различен цвят.

Снимка: iStock by Getty Images