В наши дни мобилните телефони са се превърнали в естествено продължение на човешката ръка, без което съществуването изглежда невъзможна мисия. Благодарение на все по-бързото им развитие и усъвършенстване, едва за няколко десетилетия те станаха неизменна част от ежедневието ни, чрез която поддържаме връзка с близките и приятелите си, информираме се за случващото се по света, кандидатстваме по обяви за работа, резервираме хотелски стаи за дългоочакваната почивка и т.н. Да, неусетно станахме толкова зависими от своите смарт устройства, че светът сякаш би се разпаднал пред очите ни, ако случайно им се случи нещо и те спрат да работят. Това, което обаче не подозираме, е, че някои от техните функции носят повече вреди, отколкото ползи... Например алармата, с чиято помощ много от нас се будят сутрин.

Нека сега разберем защо:

Нарушава качеството на съня

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

След като настроим алармата за следващия ден, често решаваме да хвърлим един последен поглед на социалните мрежи, преди да заспим. Лошото е, че несъзнателно се увличаме, разглеждайки публикациите на приятелите си във Фейсбук или Инстаграм и докато се осъзнаем вече е минал поне час, ако не и повече. Това не само отнема от времето ни за необходимата почивка, но и синята светлина, струяща от екрана, нарушава качеството на съня ни.

Вреди на сутрешната рутина

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Нещата не са много по-различни и сутрин, след като станем от леглото и автоматично започнем да преглеждаме новините, да четем съобщения, имейли и т.н. Това, разбира се, отново отнема повече от планираното време и в даден момент може да се окаже, че закъсняваме за работа и трябва да тръгнем от вкъщи по възможно най-бързия начин, без дори да сме закусили или направили сутрешните си упражнения.

Трудно събуждане

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Тъй като алармата на телефона не е толкова силна, колкото звъненето на истинския будилник, често се случва, потънали в дълбок сън, да я пропуснем. Това също така се дължи и на факта, че сме свикнали с тоновете и мелодиите, които смартфонът ни издава през деня, затова съзнанието ни просто ги игнорира.

Батерията на телефона може да се изтощи

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Не всеки от нас има навика да включва телефона си към зарядното устройство преди да се отпусне в леглото, а понякога сме толкова изморени, че просто не се сещаме да го сторим. Независимо дали сме настроили алармата по-рано, тя няма да се задейства, ако батерията на устройството е изтощена, а това означава да проспим някоя важна среща, което не е никак приятно.