Жена на 114-години от Небраска, обявена наскоро за най-възрастния жив човек в САЩ, споделя, че най-голямото ѝ желание е да похапне в компанията на своята дългогодишна приятелка след година на ограничения заради коронавирусната пандемия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Телма Сътклиф от Омаха, Небраска, стана най-възрастният жив човек в САЩ и седмият най-възрастен жив човек в света на 17 април след кончината в Северна Каролина на 115-годишната Хестър Форд.

Местното издание "Омаха уърлд-хералд" съобщава, че Телма Сътклиф е родена на 6 октомври 1906 г.

Нейната дългогодишна приятелка Луела "Лу" Мейсън казва, че е доволна, че домът за възрастни хора, в който живее столетницата, налага определени ограничения. Тя може да посещава Телма след направена предварително уговорка, но не може да ѝ прави компания, докато похапва. В очакване на посетителите да бъде позволено да влизат в трапезарията, Сътклиф се храни сама в стаята си.

"Всеки път, когато я посещавам, тя ме пита: "Ще хапнеш ли с мен днес?" Сърцето ми се къса, че не мога да го направя", споделя Мейсън, и допълва, че макар зрението и слухът на нейната приятелка да са отслабнали, умът ѝ все още е "остър като бръснач".

Телма Сътклиф вече е ваксинирана срещу Covid-19, но упорито отказва да бъде тествана за коронавируса. При вида на тампоните за PCR тест столетницата отсича:

"Няма начин да пъхнете това нещо в носа ми. Можете да кажете на Лу да го напъха в нейния".