Сексуалната анорексия всъщност е обсебващото състояние, в което мисълта за секс е непоносима. "Някои хора просто изпитват срам, когато става въпрос за секс, но при хората със сексуална анорексия това е истински проблем. Сексът е начин, по който контактуваме с друг човек и когато сексуалният сегмент е изключен или ограничен, ние страдаме психологически. За да съществува еротичният живот, той трябва да се подхранва", казва семейният и брачен терапевт Пол Хокемейер. Четири са признаците, когато някой страда от сексуална анорексия:

- Лицето никога не прави секс и отказва да говори за него

- Изпитва страх по отношение на въпроси свързани със секса

- Чувства вина заради секса

- Склонно е към самонараняване

Както и други зависимости, така и сексуалната анорексия е "отбранителен механизъм", който може да съществува за кратко, но с времето може да стане и истински сериозен проблем.

Учените твърдят, че не съществува лек за този проблем, но надежда винаги има. Хората, които страдат от това нарушение, трябва да се насочат към терапия, която разкрива и решава основния проблем, довел до нарушенията. Съществува и възможност за брачна терапия, както и лечение с антидепресанти.