"Хората казват, че, живеещите тук знаят най-малко за секса в света. Една от причините е, че те нямат място, където да правят секс", казва професор Емил Ун, асоцииран директор в Института за семейството от университета в Хонконг.

Финансовия натиск, стремежа към кариера, манталитета и ограниченото пространство се разглеждат като основни причини раждаемостта да е една от най-ниските в света - средно 1,04 раждания на една жена, според Световната банка.

Професорът, който смята, че моногамията като цяло е "извън времето", вижда още един фактор, който задържа сексуалната смелост в Хонконг и това са високите цени на имотите.

"Младите жители на Хонконг обикновено живеят в дома 20 или 30 години. Те не могат да си позволят да се оженят, да напуснат родителите и да потърсят самостоятелност. Това означава, че много хора спят в непосредствена близост до родителите си в тесните апартаменти. Хонконг е твърде пренаселено място. Там няма неприкосновеност на личния живот, а хората трябва да правят секс", казва професорът, който организира Петия фестивал за сексуална култура в Хонконг, който се проведе миналия месец.

Знак, че традиционното китайско отношение към секса може да се промени, са рекордния брой посетители на неотдавнашното изложение на изделията за възрастни в Шанхай.

Двойките в Хонконг се задоволяват със секс по-малко от два пъти седмично, според проучване за 2011 г., публикувано от City University Community College. Повече от половината от жените, анкетирани в проучването, признават, че се преструват на болни или уморени, за да избегнат сексуалния контакт, когато не са в настроение.

Изследването на близо 1000 възрастни, на възраст от 36 до 80 години, показва, че мъжете са били доволни да правят секс средно по 1.9 пъти на седмица, докато жените се задоволяват с 1.6 пъти. Най-високото ниво - повече от три пъти на седмица, са постигнали в Гърция, повече от два пъти в Индия. Проучването отрежда на Хонконг трето място от дъното на класацията по сексуална увереност. На последно място са японците с от 1 до 0 сексуални акта на седмица.

"Хонконг е винаги близо до дъното на списъка по отношение на сексуалната честота. Това се вижда в тези годишни изследвания. Може да не е много научно, но говори много за Хонконг", казва професор Ун.

Подобно проучване на Durex през 2011 г., показва спад в сексуалната активност в Китай. 39 процента от анкетираните заявяват, че са сексуално неактивни.