Изследователи от университета в Уисконсин тествали група от 400 пълнолетни доброволци. От получените данни ставало видно, че дори при платонични отношения, представителите на мъжкия пол не могат да загърбят своя нагон.

Според ръководителката на екипа Ейприл Блеске-Речек мъжете по-често си признавали за сексуално привличане от страна на платоническите си познати и надценявали романтичните помисли на дамите по техен адрес. "Няма "непорочно" платоническо приятелство между мъжа и жената, и това се обяснява с еволюцията - казва Блеске-Речек. - Исторически погледнато, мъжете рискуват да бъдат отстранени генетически от играта, ако не се възползват и от най-малката възможност за възпроизводство. Поради тази причина силният пол се е развил така, че да обръща в своя полза всяка среща, за да я превърне в сексуална".

Анкетираните пет пъти по-често отбелязвали, че сексуалното привличане се отразявало пагубно на останалите им връзки. Изследването установило, че колкото повече някой е привързан към приятел от другия пол, толкова е било по-голямо разочарованието от сексуалния му партньор.

Сексуалното привличане рано или късно се появява при платоническите връзки, констатирали учените. Но хората все по-често го приемат като даденост, защото намират тези приятелства за градивни и удовлетворяващи.