Според указанието периодът преди официалното бракосъчетание трябва да спазва мярката за неприкосновеността на личния живот на всяка от страните, допустима е единствено размяната на подаръци, се посочва в документа. Той е публикуван в интернет-платформата на органа и цитиран във в.“Джумхуриет“, предаде БГНЕС.

Поведението на младите в никакъв случай не трябва да включва флирт, интимни отношения, усамотяване, държане за ръце и всичко онова, което е в противоречие с исляма и би дало повод за клюки. 

Освен това религиозната брачна церемония трябва да стане задължителна, тъй като често при липсата на официална регистрация жените стават жертва на неспазването на договора.

Вменява се ангажимент на родителите да не допускат прекомерна близост на двойките преди това, да внимават за религиозната обвързаност и спазването на каноните на ислямското право, особено в частта за задълженията на съпруга, касаещи пари, имущества и издръжка, които той е длъжен да осигури на жена си.

Според висшия орган тези права днес не се спазват при младите семейства, както и задължението за религиозна брачна церемония преди гражданския брак