Според резултатите от изследването феромоните андростадиенон и естратетраенол не влияят върху степента на привличане.

Тези две субстанции се продават от 1990 г. като човешки феромони, макар и да няма научно доказателство за ефекта им. Слагат ги в парфюми и одеколони, но съществуват и непарфюмирани концентрати за увеличаване на сексуалното привличане.

Австралийските учени са работили с 94 хетеросексуални доброволци ( 43 мъже и 51 жени), като са ги излагали един ден на феромони, а следващия ден на обикновен парфюм. И през двата дена те са разглеждали снимки на неутрални лица (със скрита коса и без грим), за да определят дали те са на мъже или жени. Предполага се, че феромоните улесняват това разпознаване.

Доброволците също са оценявали степента на привличане или риска от изневяра за снимките от противоположния пол, пише БТА.

"Резултатите съответстват на тези от други експерименти, които показват, че андростадиенонът и естратетраенолът нямат много шансове да са човешки феромони"
, казаха авторите на изследването.

Австралийските учени обаче не изключват полови феромони да влияят върху прелъстяването и изневерите. Ако има такива обаче, те не са обхванатите от изследването.
ИЗБРАНО