За целите на изследването, публикувано в сп. "International Journal of Impotence Research", авторите му са оценили нивата на риск, свързани с различни пози в секса. Специалистите са изследвали 90 мъже на средна възраст 39 години, получили "фрактура на пениса" по време на полов акт.

Оказало се, че най-висок риск - в 41 процента от случаите, крие т.нар. "кучешка" поза. Следва традиционната "мисионерска" поза, отговорна за 25 процента от травмите на мъжкия полов орган. Учудващо, чак на трето място е позата "ездачка".

Експертите отбелязват, че термините "счупен пенис" и "фрактура на пениса" са до известна степен подвеждащи, тъй като в мъжкия атрибут няма кост и реално органът не може да се счупи. Въпросните термини по-скоро касаят неприятно и силно болезнено огъване на пениса. То се случва само при ерекция и се състои в разкъсването на специфични тъкани.

Първият признак за "счупен пенис" е характерно "изпукване", придружено от силна болка. Впоследствие атрибутът се подува. Не всички подобни травми изискват хирургична намеса. Понякога са достатъчни налагането на пениса с лед и почивката.

При всички случаи обаче пострадалият мъж трябва да се консултира с лекар, тъй като, ако травмата не се лекува правилно, съществува риск от увреждане в дългосрочен аспект, припомнят от БТА.