Близо половината участници в британско допитване споделят, че статутът "необвързан" има и своите предимства. Липсата на партньор дава по-голяма независимост, време за нови хобита, свободата да бъдеш себе си, когато се забавляваш, и дори възможност за повече чисто сексуални завоевания.

Проучването показва още, че според две трети от необвързаните е по-добре да бъдат сами, отколкото с неподходящ партньор.

Въпреки позитивите от липсата на партньор, представителите и на двата пола признават, че понякога се чувстват изолирани. Това усещане се засилва по празници като Коледа, когато за една трета от самотниците е особено трудно да са заобиколени от щастливо обвързани близки и приятели.

Допитването разкрива също, че противно на широко разпространеното мнение, самотата плаши повече младите необвързани хора, отколкото по-възрастните.

Според всеобщото схващане за жените е по-стресиращо да са необвързани и да търсят нов партньор, отколкото за представителите на силния пол. Резултатите от анкетата обаче оборват традиционната идея за безгрижния ерген, който по-леко понася самотния живот от женския си еквивалент.

Оказва се, че самотата и предизвикателството да търсят идеалната половинка натоварват повече мъжете (71 %), отколкото дамите (58 %), допълват от БТА.