Председателят на съвета, присъждащ престижните награди "Пулицър" Джуно Диас се оттегли, засега временно, заради обвинения в сексуален тормоз, предаде Франс прес.

Те бяха отправени срещу него от писателката Зинзи Клемънс. Диас се оттегли от поста, докато завърши разследването на случая.

На 4 май, на панаира на книгата в Сидни, Австралия, Клемънс поставила пред председателя на "Пулицър" въпроса за инцидент между двамата отпреди шест години, съобщиха няколко медии. В Туитър тя твърди, че Диас я целунал насила, докато била студентка в Колумбийския университет в Ню Йорк.

"Съвсем не съм единствената, на която той е направил това", увери Клемънс. Тя допълни, че повече няма да мълчи.

Вчера съветът, който раздава наградите "Пулицър", съобщи, че е започнал независимо разследване на тези твърдения. Диас е настроен положително и сътрудничи на разследването.

Той ще бъде заменен временно като председател на съвета за "Пулицър" от Юджийн Робинсън, журналист от вестник "Вашингтон пост", но остава член на съвета, който раздава наградата.

Самият Джуно Диас е удостоен през 2008 г. с "Пулицър" за своята книга "Краткият и чудесен живот на Оскар Уао", припомня Франс прес.

Агенцията отбелязва, че след избухването на аферата Уайнстийн в началото на октомври десетки влиятелни мъже от редица сфери - от политиката до шоубизнеса - бяха обвинени в сексуален тормоз и дори изнасилвания.