Днес е 8 март - Международен ден на жената. Това вероятно не е най-съдържателната информация, която можете да намерите в интернет. За да се запознаете с "корените" и произхода на празника, трябва да се върнете 108 години назад, когато 15 000 жени в Ню Йорк излизат на протест срещу дългото работно време, ниското заплащане и липсата на право да гласуват.

Разбира се, от 1911 година, когато официално започва да се отбелязва 8 март като ден на жената, нещата доста са се променили и днес по-скоро гледаме на този ден като на такъв, в който мъжете страдат, защото се чудят какво да подарят на жената до себе си. А много жени просто тръпнат в очакване какво ще им поднесе тяхната половинка тази година.

Ако имате жена или приятелка, то тя вероятно вече достатъчно пъти ви е "трила сол на главата", че трябва да се държите като истински мъж, да ѝ поднесете букет или поне е едно цвете за празника. Известни са и случаи, в които мъже са били изритвани през вратата с крясъци:

"И да не се връщаш без цветя/пръстен/колие/диамант (и какво ли още не)!"

Мислите ли обаче наистина, че това искат жените? Че искат парите ви, колите ви, пръстените, обувките, дрехите, цветята?

Искате ли да учете какво всъщност искат те?

Уважението и любовта ви.

И макар това да ви се струва толкова прозаично, тъпо и елементарно, няма друго, което да искат от вас.

Жените искат да се чувстват обичани, уважавани и интересни. Затова, когато им купувате цветя, дрехи, красиво бельо, обувки, бижута, чанти, парфюми, гримове и какво ли още не, те всъщност искат вашето хубаво отношение, вашето доказателство, че ги обичате и уважавате, че мислите за тях.

Всъщност купуването на подаръци е най-стандартният, все още работещ безотказно, начин да засвидетелствате своето отношение към жената до вас. То съществува, за да е по-лесно за мъжете. Замислете се! Ако изключите всички цветя и материални подаръци, как ще покажете на момичето до вас, че я обичате, уважавате и цените? Само ако си отговорите на този въпрос, ще можете да разберете какво искат жените наистина.

Те искат най-вече преживявания.

Затова за този празник можете да ги зарадвате с такава емоция.

На път

Не казвам, че пътешествията не струват пари. Но тук не става дума да заведете половинката си в петзвезден хотел в Дубай. Заведете я на място, за което ви е разказвала, че иска да отиде - забележителност в България, Италия (в момента не се препоръчва заради коронавируса) или друга мечтана от нея дестинация. А как ще разберете къде точно иска да отиде? Като я слушате. Жените винаги казват какво искат, въпросът е дали има кой да ги чуе.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

На кино

Ако вече сте пораснали момчета и имате жена и деца, не се съмнявайте, че половинката ви ще бъде много щастлива да организирате една вечер, в която да отидете на кино. Защото вероятно, ако имате едно, две или повече деца и нула баби на разположение, може да не сте ходили на кино от години. Разбира се, това включва да намерите кой да гледа децата въпросната вечер и просто да изберете филм, който и двамата искате да гледате. А как да разберете кой филм тя иска да гледа? Като я слушате. Жените винаги казват кой филм искат да гледат, въпросът е има ли кой да ги чуе. Ако се чудите, попитайте я. Жените също така могат да говорят и да изразяват мнение.

На театър

Същото като с киното, но тук можете да бъдете "по-креативни" поради няколко причини - твърде вероятно е да се наложи да вземете билети за постановката доста по-рано и за предпочитане е да изберете нещо комедийно. Избягвайте постановки за изневери и мъжко-женските отношения по принцип, защото вечерта ви може да се превърне в безконечен спор и истински провал.

На вечеря

Облечете се хубаво! Дайте ѝ време да се нагласи. Да, знам, че това понякога отнема дълги, "болезнени" часове, но бъдете търпеливи (поне на този ден) и я заведете на място, което тя харесва. Може да е ресторант, може да е бар, може да е даже местната кръчма, важното е там да се чувствате добре. А как ще разберете кои места харесва тя? Като я слушате. Жените винаги казват къде искат да отидат на вечеря или да пият вино и бира. Въпросът е дали... (знаете си вече).

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Оставете я на мира (или на бира) в компания по женски

Какво по-хубаво от това да прекарате вечерта на 8 март с приятели или докато си гледате мача, докато вашата половинка също е някъде с приятелки и си правят "техните си женски неща". Разбира се, едно от тези неща ще бъде да обсъждат мъжете в живота си, включително и вас, но ще го преживеете. Вярвайте ми, преживявали сте го вече много пъти. А как да разберете дали жената до вас иска точно така да прекара празника? Като я слушате. Жените винаги...

Момчета, жените винаги искат много прости неща: уважение, любов и изслушване. И макар тези неща са толкова елементарни, те толкова рядко ги получават!