Учените подозират, че причината се в крие в това, че мъжете придават повече значение на красотата, докато жените са по-заинтересовани да си намерят всеотдаен съпруг.

Досегашните изследвания показват, че хората с удивителна външност се привличат и след като се „свалят”, описват голямо задоволство от връзката си. Тези проучвания обаче се базират главно на нови двойки и показват, че абсолютната красота е важна в ранния етап на обвързването, казва ученият Джеймс Макнълти от Университета в Тенеси. Ролята на физическата привлекателност в здраво изградените партньорства обаче, например в брака, остава мистерия.

Новото изследване показва, че външността продължава да има значение след първоначалното привличане, но по различен начин.

Отзивчиви съпрузи

Екипът наблюдавал 82 двойки, сключили брак в последните 6 месеца, прекарали заедно почти 3 години, преди да си разменят халките. В повечето случаи участниците били на възраст между 20 и 25 години.

Учените записвали на видео 10-минутни дискусии между партньорите, касаещи лични проблеми, например желание за по-здравословно хранене, намиране на нова работа или по-често спортуване.

Негативно настроените съпрузи казвали: „Това е твой проблем, ти се оправяй”, а позитивно настроените – „Насреща съм, какво искаш да направя? Как мога да ти помогна?”

Група подготвени оценители измерили привлекателността на всеки брачен партньор. В около една трета от двойките жената била по-красива, при една трета по-привлекателен бил мъжът, а останалите били приблизително равни по външност.

Съпругите трофеи

Като цяло съпругите и съпрузите се отнасяли по-позитивно, когато жената изглеждала по-добре. „Мъжете са много чувствителни по отношение на привлекателността на жените. Жените, изглежда, са по-чувствителни към ръста и заплатата на мъжа”, обяснява Дан Ариели, професор по икономика в Масачузетския технологичен институт.

В двойките с по-атрактивни съпрузи и двамата партньори били по-малко отзивчиви един към друг. Макнълти предполага, че жените вземат под внимание подкрепата, която получават от своите съпрузи.

„Съпругът, който е по-невзрачен физически, получава повече, отколкото очаква”, допълва ученият. „Той взема нещо по-добро от това, което предлага на това ниво. Затова ще работи усилено, за да поддържа връзката.”

По-атрактивните от своите партньорки мъже теоретично имат достъп до жени, които са по-привлекателни от съпругите им, продължава Макнълти. Ако мъжете сметнат, че тревата е по-зелена от другата страна на оградата, може да се почувстват незадоволени и по-малко посветени на запазването на брака.