Вдигни ръка, ако ти се е случвало. Излизала си с момче, което още е на помощни колела в любовта. Прекарала си месеци или години с него и той е научил куп важни неща. Например как да споделя чувствата си, какъв подарък да купи на новородената си племенница и как да преследва мечтите си. И после той си тръгва, заедно с всички тези умения и дрехите, които си му помогнала да избере, за да създаде солидна връзка с друга жена.

Ако си гледала финала на сезона на The Bachelor, си станала свидетел на тази вбесяваща ситуация. В случай, че си пропуснала: Ари Люйдендюк заряза годеницата си Бека Корфин заради претендентката Лорън Бърнам, въпреки че Бека помагаше на Ари да изразява чувствата си цял сезон. Бека беше Треньорката на гаджето. И независимо колко си силна, независима и феминистка, е гадно да гледаш как друга жена обира плодовете на твоите усилия, дори вече да си го прежалила.

Ето няколко съвета как да се справиш:

Не се отчайвай

Да гледаш как някогашното ти неопитно гадже сега е прекрасната половинка на друга жена е далеч по-неприятно от простата раздяла. Като начало, вероятно сте скъсали заради напрежението, когато единият партньор е по-зрял и опитен от другия. Ударът е още по-голям, когато видиш, че той се е превърнал в мъжа, когото винаги си искала, но е с друга жена.

Това може да те накара да се чувстваш измамена и дори ядосана. Както казва Ейми-Мари, 38:

"Беше ми трудно да не мисля как подкрепях и издържах гаджето си само за да бъда зарязана заради друга."

За да преодолееш тези чувства, признай какво си направила за бившето си гадже, но не го мисли прекалено много.

"Всеки партньор научава неща от другия и съответно, еволюира", казва Джейми Глейшер, психотерапевт от Ню Йорк.

"Ти със сигурност си част от промяната, но мисълта, че тя се дължи само на теб, ще предизвика раздразнение."

Вместо това, си припомни всички неща у него, които са те нервирали. ("Все трябваше да го ръчкам да дойде с мен на офисните събития със семействата.") Така ще разбереш, че общото ви бъдеше е било невъзможно.

Погледни го от положителната страна

И знаеш ли какво? "Спести си много неприятности", коментира Кейт Галт, семеен терапевт от Боулдър, Колорадо - "Този човек не е бил подходящ за теб, независимо от усилията, които си положила, за да го направиш подходящ за някоя друга."

Колкото и да е неприятно, този опит ще ти е полезен. Не много отдавна Шакина М. (33) помогнала на приятеля си да си оправи финансовото положение и да се запише в университет. След като скъсали, той си стъпил на краката и се оженил. Шакина разсъждава върху нещата, на които бившият ѝ без да иска я научил.

"Разбрах какво съм готова да понеса, какви са целите ми и колко е важна подкрепата."

Да бъдеш Треньорката на гаджето често те учи на съвместен живот и разбираш, че можеш да си страхотен партньор. Освен това ти помага да разбереш кои са важните качества, които трябва да има следващият ти партньор, като например как се държи с приятелите и как те подкрепя, казва Даниел Форший психолог в Ред Банк, Ню Джърси.

Прекъсни омагьосания кръг

Вземи качествата, които трябва да има партньорът ти, и ги търси в тези, с които излизаш.

"Постарай се във връзката ти да има взаимност и усещане за партньорство", съветва Мелани Грийнбърг, психолог от Калифорния. С други думи - партньорът ти трябва да се учи от теб и ти да се учиш от него.

Фокусирането върху такива подробности в началото на познанството ви ще ти помогне да намериш някой, който е на твоето ниво и ще ти спести усилията пак да си учителка на някой. А ти ще продължиш да укрепваш и развиваш силните си страни, без да трябва да напомняш на някой да се обади на майка си.

Признаци, че не е подходящ за теб:

1. Понякога не ти отговаря на съобщенията дълго време.

2. Често прави коментари, в които те сравнява с други жени.

3. Мрънка, че трябва да ходи на разни събития с теб.

4. Не му е приятно ти да излизаш с него и приятелите му.

5. Не ти задава въпроси за теб или не те слуша, когато му разказваш.

6. Не реагира, когато му споделяш за лошия си ден.

7. Не му пука, че инициативата и плановете за излизанията ви винаги са твои.

Източник: cosmopolitan.bg