Според проучване на екип от университета Райърсън в Торонто мeжду 30 и 40 процента от канадските двойки спят отделно и това се отразява добре както на сексуалното, така и на общото им здраве.

По думите на авторката на изследването Колин Карни хората си мислят, че спят по-добре, когато са заедно. Но когато се проследи мозъчната им активност през нощта, става видно, че някои участъци са под непрекъснатото въздействие на звуци и движения, предизвикани от партньроа. При двойките, които спят заедно, скенерите са показали, че те по-трудно достигат до дълбоката фаза на съня.

Д-р Карни съветва да се спи в отделни легла за по-добро наспиване и за по-щастлива връзка. Тя отхвърли предубеждението, че хората, които не спят заедно, не са романтични и имат някакви смущения. "Партньорите могат да поддържат прекрасни отношения, дори когато спят отделно", уверява д-р Карни. "Двойки, които бяха решили да се разведат и започнаха да спят отделно, отново намериха път един към друг", цитира примери от своята практика ръководителката на проучването.