Всяка пролет в Хималаите хиляди селяни от Непал, Тибет и Бутан се втурват да събират гъба, известна като афродизиак, която расте във вътрешността на гъсеница и която се продава понякога по-скъпо от златото в китайските билкови аптеки.

Гъбата се казва ярсагумба или Ophiocordyceps sinensis и е известна с прозвището "виаграта на Хималаите". Ново изследване, появило се в аналите на Американската академия на науките, обаче показва, че климатичните промени допринасят за намаляването на гъбата.

Досега се смяташе, че гъбата става все по-голяма рядкост заради прекомерната експлоатация и жестоката конкуренция. През 2009 г. и 2016 г. реколтата стана причина за кървави сблъсъци в Непал.

Сега учени са разговаряли с около 40 събирачи на гъбата в Тибет и в Съчуан в Китай. Те са проучили и още 800 интервюта, направени по време на други изследвания. Учените са направили метеорологичен, екологичен и географски анализ, и са съставили приблизителна карта на производството на гъбите. Те са направили оценка на развитието на това производство от десетилетия насам. От всичко това излиза, че естественият хабитат на гъбата, която обича студени райони на голяма надморска височина, но без много сняг, намалява, колкото повече Хималаите се затоплят. Това затопляне през зимата е неоспоримо. В Бутан то се оценява на 3,5-4 градуса по Целзий в периода 1979 г. - 2013 г. От 80-те години на тибетското плато броят на дните, в които земята е замръзнала, намаляват с всяка година.

Виаграта на Хималаите се слага в чайове и супи. Смята се, че освен за подобряване на сексуалните постижения, тя помага и срещу рак и други болести.

Авторите на изследването говорят за случай на цена от 140 000 долара на килограм за гъби с отлично качество през май 2017 г., пишат от БТА. За сравнение кило злато струва около 40 000 долара.