Установено е, че мъжете се влюбват по-бързо от жените и са по-склонни първи да кажат "Обичам те". Е, нещата не започват точно така, но след като и двамата партньори вече са се влюбили, те следват една и съща пътека, а именно - да си изгубят ума за известно време.

Професор от Лайденския университет казва, че влюбените хора имат по-малък контрол върху действията си и провежда изследване, за да види дали това е така.

Влюбването ни прави по-щастливи

Първият етап на връзката е наречен "страстната любов" и този етап е решаващ за привличането между двама души. Учените твърдят, че докато се влюбват, хората са подложени на интензивни промени в емоционалното им състояние. Това ни прави пълни с еуфория и радост, което кара и човек да се чувства по-щастлив.

Любовта влияе върху интелигентността ни

Учените са убедени, че влюбването вреди на интелекта. За да го докажат, те провели експеримент с 43 млади хора, които били влюбени през последните от един до шест месеца. те били помолени да направят няколко теста преди и след да бъдат доведени до специално състояние и настроение чрез мисли за любимия човек и слушане на романтична музика. Докато били изпаднали в романтично настроение, те показали по-лоши резултати на тестовете.

Интересно, но факт - ефектът бил един и същ и за мъжете, и за жените, като засяга и поведението им при изпълнение на различни видове задачи. Изследователите посочват, че това е важен аспект на началната фаза на романтичната връзка - ставаме обсесивно внимателни към обекта на любовта си, но концентрацията ни при изпълнението на ежедневни задачи, работа или учене, намалява. Това определено обяснява защо се държим странно, когато сме влюбени.

Всичко е временно

С течение на времето страстта намалява и се превръща в любов, свързана с отдаденост и изграждане на дълготрайна връзка. След като премине на този етап, човек започва да се контролира много по-добре и да мисли трезво, както и съзнателно да работи върху връзката с човека до себе си.