Питали ли сте се някога защо хората си изпращат секси снимки? Това е нещо толкова нормално в наши дни и сякаш всеки го прави, но рядко си даваме сметка за истинските мотиви, които стоят зад това действие.

Ето защо се обръщаме към експертите и по-конкретно към едно проучване, направено от Морган Джонстънбах - кандидат за доктор на социологическите науки в Университета на Аризона.

Тя направила своето проучване срез 1918 студенти през учебната 2018-2019 година, разпитвайки ги за сексуалните им навици и най-вече за причините, по които изпращат свои секси снимки на други хора.

Първото, което изследването установило, бе, че 56% от запитаните мъже и жени, признали, че са изпращали такива снимки на своите партньори. От онези, които потвърдили този факт, 73% били жени.

Запитани за конкретните причини защо го правят, като Морган им дала да избират от 23 възможни мотива, се оказало, че жените изпращат такива снимки най-вече, за да не изгуби мъжът интерес към тях, на второ място като причина изтъкват, че така се чувстват по-силни и с по-голяма власт, а също и за да подхранят своята увереност.

Изненадващо, но факт - някои от тези жени изтъкнали едновременно причината, че го правят, защото се чувстват силни така и за да се почувстват силни и уверени, като отбелязват, че тези два мотива не си противоречат.

Разбира се, резултатите от това проучване могат да получат най-различни тълкования, но те дават две по-големи теми за размисъл:

1) Да си дадем сметка защо ние изпращаме секси снимки на някого. Дали е за да предизвикаме интереса му, или е, за да се почувстваме самите ние по-уверени в собствената си сексуалност?

2) Как трябва да обясним на децата си какво е добре и какво не е добре да правят, когато става дума за изпращане на разголени снимки на непознати или пък на познати хора.