Счита се, че през есента децата боледуват повече в сравнение например с лятото. Защо ли е така? Причините за по-честите болести при децата през есента се обясняват с преходността на времето, което става по-хладно и студено, както и с тръгването на детска градина, където малчо попада в нова среда с много хора. Затова е добре да помислим как да укрепим детското здраве.

1. Храни детето пълноценно

Педиатрите съветват менюто на детето да съдържа Омега-3 мастни киселини, белтъчини, въглехидрати, калций, желязо, повече витамини (най-вече А и С). Затова орехи, риба, мляко и млечни производни, пресни зеленчуци и плодове, сушени плодове, пълнозърнести продукти са неотменна част от здравословното хранене. Не забравяй за природните антибиотици - чесън и лук. Спокойно можеш да добавяш по една скилидка чесън към продуктите за обедното хранене дори на 8-месечно бебе. Не се учудвай, ако апетитът на по-голямото дете се увеличи в сравнение с топлите месеци - сега, през есента, потребността от енергия се повишава.

2. Научи го да се грижи за личната си хигиена

Научи детето да следи за чистотата на ръцете си - това е най-простият метод срещу борбата с микробите. Според някои изследвания повече от 80% от всички инфекциозни болести се предават чрез ръцете. Затова е много важно да научиш малкото да се мие както вкъщи, така и на други места, където ходи (на детска градина, на гости). Чистите ръце помагат много повече да се съхрани здравето, отколкото предпазната маска, която се препоръчва по време на грипна епидемия.

3. Запиши го на спорт

Позволи на мъника да се движи повече и запомни, че малките спортисти боледуват по-малко. Това да е така, защото те регулярно тренират дихателната и сърдечно-съдовата системи и са по-устойчиви към въздействието на хладния въздух или микробите. Позволи на палавника не само да бяга и скача на свеж въздух, но и да се закалява. Децата често отказват да сложат шапка или шал, като казват, че им е топло, но мама съвсем не счита така. Не забравяй, че мъниците се движат много повече от нас, възрастните. А дори и прекомерно увитото бебе (нищо, че не се движи) се простудява по-лесно. То се изпотява и най-малкият ветрец е достатъчен, за да му причини дискомфорт и да го разболее. Доказано е, че деца, които стоят повече у дома или малко се движат, боледуват по-често и са по-податливи на стрес, а стресът влияе на имунитета.

4. Не забравяй

Най-добрата защита от всякакви болести са позитивните емоции и умението да се радваш от живота тук и сега. профилактиката Не чакай малкото носле да потече, за да започнеш да търсиш решение. Промивките на носа с разтвор от вода и сол са полезни. Най-лесно се случват лятото, докато малкото е в морето, но разтворите с морска сол също са подходящи за целта. Подсили защитните сили на детския организъм с даровете от природата - мед, лимони, орехи, чай от шипка, лайка (за деца над 2-годишна възраст).

5. Осигури му спокойствие

Стана ясно, че стресът влияе на имунитета. Ако точно тази есен твоето дете ще прекрачи прага на детската градина, нужно е да го подготвиш за това. Нека то знае, че мама и тати го подкрепят във всичко и са готови да му помогнат. Спокойната обстановка у дома ще помогне на малчо да се справи с новите предизвикателства по пътя си.

Източник: Moetodete.bg