Анкетата, направена във Великобритания сред 2000 жени, показва, че след като родят, майките се сдобиват средно с девет нови приятелки. Така социалният им кръг се увеличава от 13 на 22 души. Силни връзки се създават почти незабавно между майките с новородени, които споделят опита си и разменят помежду си съвети за отглеждане на бебета.

За над 50 процента от жените се е оказало изненадващо лесно да се сприятелят с други майки след раждането. Основната причина, посочена от 70 процента от тях, е, че имат "много общи неща" с дамите в същото състояние.

Близо половината от анкетираните жени казват, че са създали нови приятелства в специализирани групи за майки с деца. Една пета от участничките в допитването споделят, че поддържат контакт с жените, с които са се запознали на предродилни курсове.

Най-обсъжданата от родилките тема е раждането - 73 процента от тях с удоволствие споделят с новите си приятелки как е протекло то. Много майки признават, че не изпитват неудобство да обсъждат лична информация с жени в същото положение, с които току-що са се запознали.

Една трета от майките с бебета казват, че са решили да завържат нови запознанства, защото са били притеснени, че с постоянните приказки за отрочетата си ще отегчат старите си приятели. За майките и техния социален живот има още една добра новина - приятелският им кръг се разширява с още пет души, когато детето поотрасне и тръгне на училище.