Обикновено спокойните, обичливи, прощаващи, т.е мъдри хора, живеят дълго и в добро здравем каза д-р Вергиния Николова за bTV. Те умеят да изграждат перфектното семейно огнище. В него всеки един член се чувства щастлив. С каквото и да се занимават и децата и възрастните - учение, хоби, кариера с професионална реализация, те получават подкрепата от семейството и работят с пълни сили. Здравото семейство спомага човек да се чувства здрав и щастлив. "И обратното - ако между партньорите няма разбирателство или децата им не се отнасят добре с тях, семейството се превръща в ледена пещера, където няма никаква топлина” - от книгата "Живот в здраве” с автори Дзън Циннан и Лиу Даоцин. Подобни семейни отношения неминуемо нанасят вреда на здравето. Те могат да доведат до преждевременно залиняване и физическа отпадналост.

Пълноценно семейство има при следните условия:


На първо място е взаимната любов между съпруга и съпругата. Тези взаимоотношения са основни. Те оказват влияние върху отношенията между всичките членове на голямото семейство.

На второ място е почитта към възрастните родители и любовта към децата в семейството.

Синовната почит е семейна традиция, която се предава естествено от поколение на поколение. Стара китайска поговорка гласи: "По-важно е да имаш добра снаха, отколкото добър син, също както по-важно е да имаш добър зет, отколкото добра дъщеря”. Чувството на уважение към родителите на партньора е единствения начин семейството да бъде и да остане сплотено.

Внимателно трябва да се поеме новата роля на втори баща или мащеха Голяма топлина, искреност и любов е необходима към доведените деца. Това е безусловна необходимост, за да се изградят нормални, спокойни отношения на доверие в новото семейство. В противен случай, много скоро ще се нарушат взаимоотношенията и между партньорите.

Семейство с добре поддържани отношения гарантира здравето и просперитета на всеки един от членовете му.