Казват, че всяка жена има средно 19 чифта обувки в гардероба си, от които 11 излишни. Да се разделиш с любимите си обувки, когато просто вече са амортизирани до краен предел, със сигурност е най-голямата драма за повечето жени в дадения момент. Пишейки поредната шопинг стратегия за Trendo.bg си спомних за моя опит с обувките. 

От личния ми опит има една показателна история за моите любими бежови Golddiggas с розов грайфер, които носих до последно в продължение на 2 сезона. Бях развила нещо като емоционална връзка с тях, а и бяха едни от малкото спортни женски обувки, които обираха комплиментите дори на мъжете в обкръжението. Успях да се насиля да ги скрия в гардероба едва след като подметката им заприлича на безводното езеро Арал - напукана, но все още толкова сладко розова.

Ще ви издам една тайна - всъщност пазя ги и до днес в една кутия - като трофей, въпреки нарушената им цялост. 

Но наближава март и пролетта плахо пристъпва по улиците. Изтощеният ни взор търси цвят и лекота, за да се освободи от сиво-бялата премяна на зимата.

Старото трябва да бъде сменено моментално с ново

Може би трябва да направим промени в живота си, а може би не, но със сигурност трябва да отстраним натрупалите стара енергия вещи от дома си. Казват, че освежаването на гардероба и пролетното почистване до голяма степен са свързани с въдворяване на ред във вътрешния свят на човека. Същото се отнася с голяма сила и за външната опаковка на духа ни - тялото и материите, с които го обгръщаме. 

В моментите, когато ми е нужна промяна, обикновено започвам от гардероба. Но всяко освобождаване на място трябва да бъде запълнено с нещо ново, по законите на Вселената. Което, само по себе си, е свързано с още време, което трябва някак си да намеря за себе си - шопинг, пробване... особено когато става дума за обувки.

Търсейки решение за новата дилема в живота ми - как разчиствайки гардероба си да не остана гола и боса докато намеря още време да запълня липсите, стигнах до най-лесния вариант. Първо да се сдобия с 4 вида универсални обувки, които да стават за всякакви поводи. Второ - да знам какво търся и просто да си го купя наведнъж. 

Trendo и този път успя да ми помогне да развия представа, според която ще подбера дрехите си за работа и свободно време бързо, лесно и на достъпна цена.

Четири варианта обувки на обща стойност под 300 лева, които могат сериозно да спасят положението за целия сезон. 

Те трябва да са удобни, забележими, да подхождат на целия гардероб, да може да си сменят местата и задължително да се обуват лесно. Чизмите, обувките на тънък ток и тежките туристически, но универсални обувки отпадат автоматично като основна нужда. 

Момичешки забележима 

Елегантна рокля с чист силует в стил, комбинирана с кецове на платформа

Снимка: Trendo.bg

Елегантна рокля с чист силует в стил, подходящ както за работа, така и за ежедневието - бизнес-кежуал. Женствено, леко усещане за едновременно доброто настроение от гимназиалните години и същевременно уверена стъпка на спортни обувки от текстил с по-дебела подметка. Дайте ми едни от тези и съм готова да покоря света!

Лежерно и свободно

Графичен, отново, лежерен силует. Свободна кройка на панталона и широк Т-шърт - невероятна комбинация с леки сандали

Снимка: Trendo.bg

Графичен, отново, лежерен силует. Свободна кройка на панталона и широк Т-шърт - невероятна комбинация да се почувстваш независим в движенията. Леки сандали с нисък квадратен ток, които добавят елегантност на визията, издължават крака, но в същото време са ултра удобни за дълги градски разходки. Комбинирани с подходящи аксесоари - бижута и раница (която да освободи ръцете), този сет е любим и за първа среща - неглиже, но уверени в стила си. 

Класическо градско 

Класическа комбинация между блейзър, скини дънки и маратонки в свежи пролетни цветове

Снимка: Trendo.bg

Класическа комбинация между блейзър, скини дънки и маратонки в свежи пролетни цветове. Абсолютно задължителна за пролетта и подходяща за всякакъв повод - парк, бар, работа, среща. Акцентът носи свежестта на лимоненото жълто и контрастиращото червено на чантата и създава усещането за завършеност на визията. 

Бохо и екзотик 

Еспадрилите в комбинация с лека дълга риза от ефирен плат и къси панталони комбинацията създава усещане за бохо жизнерадост и желание за живот

Снимка: Trendo.bg

Еспадрилите често създават впечатлението на ненадеждни и краткотрайни обувки,  но всъщност са били създадени като част от военната екипировка на арагонските пехотинци през XIII век. Това се обяснява с евтиното и лесно производство - един чифт се е правел много бързо от специална трева "esparto", откъдето идва и самото им име. Тази история ме кара да се доверя изцяло на еспадрилите като задължителна част от гардероба ми. С лека дълга риза от ефирен плат и къси панталони комбинацията създава усещане за бохо жизнерадост и желание за живот. Платформата прави краката по-дълги, а текстилът и материалите, от които са изработени, привличат погледите именно към тях. Основно и единствено правило - носят се на бос крак. Еспадрилите са може би най-непретенциозните летни обувки, които могат да се съчетаят почти с всяка дреха от гардероба. При липсата на твърд дрескод, с тях можете да се появите дори в офиса, да ги комбинирате с тениска и къси панталони за вечерната разходка в парка или да събирате слънчеви лъчи на плажа.

Казват, че обувките говорят по-силно от думите. Досещам се, че имах дори приятелка, която си избираше гаджетата само по обувките. Казваше ми:

"Ако са забележителни и поддържани, можем да минем към втора стъпка."

Всъщност обувките издават както стила, така и голяма част от характера и навиците на човека. Така че не ги подценявайте и инвестирайте правилно, за да сте готови във всеки един момент.

А сега е доста удобен момент - от четвъртък до неделя Trendo има специална уикенд  разпродажба на всичко изброено по-горе.