Екстравагантно украсени с пера, неподвластни на гравитацията или просто чудати - има шапки, а има и шапки за кралските конни надбягвания в Аскот, Великобритания.

Всеки юни британските кралски особи, аристократи и хиляди стилни гости слагат най-впечатляващите си шапки за Роял Аскот - бляскаво годишно събитие с конни надбягвания. То датира от 1711 г., когато кралица Анна основава хиподрума Аскот в Бъркшър, Южна Англия.

Седмицата е най-популярната състезателна среща във Великобритания, която през петте си дни събира около 300 000 посетители. Това е мястото, където гостите могат да се покажат, а фотографите са разглезени от богатия избор, които им се предоставя всяка година благодарение на парада от забележителни шапки и рокли за жените и официални цилиндри и фракове за мъжете.

Вижте снимки >>

Деветдесет и шест годишната кралица Елизабет Втора - страстен любител, собственик и развъдчик на коне, не присъства на събитието тази година. Според съобщенията Нейно Величество пропуска конните надбягвания за първи път от 70 години.

Вместо това принц Чарлз и херцогинята на Корнуол Камила, принц Уилям и херцогинята на Кембридж Катрин, наред с други кралски особи заеха местата си в традиционната процесия с карети.

Кейт Мидълтън

Снимка: АР/БТА

Тази година конните надбягвания съвпаднаха с "мини" гореща вълна, която окъпа Великобритания и части от Европа в изгарящи слънчеви лъчи. Температурите достигнаха почти 33 градуса по Целзий в петък - най-горещият ден в годината досега в Обединеното кралство. Конете получиха охлаждащи вентилатори, а върху тях бяха изливани кофи с ледена вода, предава БТА. Гостите бяха уведомени, че известният строг дрескод на Роял Аскот е облекчен с цел безопасност при горещини.

Снимка: АР/БТА

Мъжете имаха право да свалят фраковете, вратовръзките и цилиндрите си, но само следобед, след като приключи традиционното шествие с карети на членове на кралското семейство.

Дългите дни на слънце, залагания и леещ се алкохол дойдоха в повече на някои гости, които бяха снимани да свалят токчетата си и да лежат на моравата до празни кани с традиционна алкохолна напитка и бутилки шампанско.

Снимка: АР/БТА