В САЩ, по време на пандемията, търсенето на корекции чрез пластична хирургия на седалището рязко се е увеличило. Според нов доклад на Американското общество на пластичните хирурзи търсенето на глутеопластика - тоест корекция на формата и размера на дупето чрез поставяне на специални импланти под мускула, е счупило всички рекорди.

Миналата година са извършени с 22% повече операции в сравнение с предходната година. Също така се е увеличил и интересът за премахване на гръдни импланти - увеличение с 8%.

В същото време броят на операциите за уголемяване на бюста намалява с 13%, интересът на клиентите към операцията на носа намалява с 3%, а към инсталирането на филъри - с 11%, пише изданието Dazed.

Методът на уголемяване на седалището също се е променил. Сега пациентите искат да увеличат дупето не чрез трансфер на мазнини, а чрез поставяне на импланти.

Въпреки това "класическият метод" все още преобладава, въпреки че и при него има намаление с 22%. Почти 22 хиляди души са прибягнали до този вид хирургия в САЩ, а само 1179 до втория - поставянето на импланти.

Дерматологът Ава Шамбан споделя пред Bloomberg News, че рязкото нарастване на броя на имплантите в задните части е свързано с тенденцията за "изравняване на задните части" - хората се притесняват, че техните дупета са станали плоски, тъй като по време на пандемията те практически не са имали физическа активност и са прекарвали по-голямата част от времето си вкъщи, седнали на дивана и работейки онлайн.

Също така социалните мрежи, където се популяризира култът към идеалното тяло, са изиграли огромна роля за увеличаване на търсенето на този вид операция.

Сестрите Кардашиян и други звезди от Instagram също имат съществен принос за това.

"Когато пациентите видят по-привлекателни форми на дупе в социалните медии или други онлайн места, те харесват изображенията и в крайна сметка решават да се подложат на операция, за да постигнат подобен ефект", казва Шамбан.

Тенденцията към увеличаване на задните части е забележима не само в САЩ, но и по целия свят.

Според пластичен хирург мазнините се разтварят с течение на времето - това намалява ефективността на процедурата. Важно е да се знае и какви са противопоказанията за операция с трансфер на мазнини - трябва да се знае общото здравословно състояние на пациента, има ли нарушения на кръвосъсирването, захарен диабет, хронични заболявания, декомпенсирана онкология.

Самата процедура за уголемяване на седалището продължава от два до три часа, но възстановяването след него е дълго - средно три месеца.

Първата страна в света, в която са започнали да извършват пластични операции на дупето, е Бразилия. В продължение на десетилетия в медиите се появяват безброй снимки на бразилски жени в бикини на плажа Копакабана.

Смята се, че те "притежават" еластични кръгли задни части по природа, но всъщност това е мит.

"Смятаме, че бразилците са обсебени от задните части, казва антропологът Алваро Джарин, автор на "Биополитиката на красотата", пред The ​​Guardian. - Всъщност не всяка бразилка има перфектно дупе. И не всеки иска да има такова. Ако са богати и бели, те ще кажат: "Нямам нужда от тялото на мулат, а от тялото на европейски супермодел."

Първата пластична операция е извършена през 50-те години от бразилския лекар Иво Питанги. Наричан е и "папа Иво" , защото е пионер в тази област.

Твърди се, че пациенти на лекаря са били Франк Синатра, София Лорен и други звезди от онова време. За пациенти с по-ниски доходи Питанги предлага отстъпки за лечение в клиниката си в Рио де Жанейро.

През 1960 г. той основава първата в света академия за пластична хирургия, където преподава по собствени техники.

Днес Бразилия остава световният център за пластична хирургия, отчасти благодарение на наследството на Питанга. А държавната здравна система на страната позволява да се правят някои козметични процедури безплатно.