Маркетинг директорът на Victoria's Secret Ед Разек се оттегля от поста си след изказването на Шанина Шейк, че шоуто на "ангелите" тази година няма да се състои и след като стана ясно, че брандът е наел първият си трансджендър модел.

Той става част от компанията през 1983 г. и е движещата сила на култовото годишно шоу на марката за бельо.

Според The Wall Street Journal оттеглянето на Разек е било разкрито от служители в понеделник на вътрешна среща с изпълнителния директор Лес Уекснър.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Остaвката на маркетинг директорът идва година след изказването му, че Victoria's Secret никога няма да направи кастинг с трансджендър модели за шоуто си.

Разек направи коментара в интервю за Vogue през ноември 2018 г. Той бе последван от множество реакции, а по-късно Разек се извини. Междувременно тогавашният изпълнителен директор на бранда Ян Сингър напусна малко след като интервюто бе публикувано.

Новината за оттеглянето на Разек идва, след като през уикенда стана ясно, че трансджендър моделът Валентина Сампайо участва в кампания за розовата серия на бранда.

Бразилският модел качи снимка в Инстаграм, като тагна линията бельо.

Оставката на Разек идва и на фона на твърденията, че Victoria's Secret се бори да се препозиционира в ерата #MeToo. Марката е известна с пропагандирането на монолитни идеали за красота в ежегодното си модно ревю, на което модели от цял ​​свят демонстрират перфектните си тела, украсени с пера.

Модното ревю, което всяка година предизвиква вълна от критики, обикновено се провежда през ноември, но не е ясно дали събитието през 2019 г. ще продължи.

Миналата седмица моделът на Victoria's Secret Шанина Шейк заяви, че шоуто няма да се случи тази година. 28-годишната заяви пред австралийския Daily Telegraph, че модното събитие през 2019 г. е отменено, но вярва, че шоуто ще се завърне.