През миналата година, поради наложената под една или друга форма карантина, всички свалиха офис костюма и роклята и бяха принудени да "скочат" в пижамата и анцуга, а някои наистина се влюбиха в тях.

Дори звездите се отказаха от обичайния си луксозен външен вид и се появиха по телевизията, а също и по време на редица онлайн награди, с мек пуловер и уютен широк панталон.

В такъв вид обаче дори Ким Кардашиян и Дженифър Лопес никога няма да изглеждат бляскави.

Стил "лукс" или, както понякога го наричат, моден блясък... Всичко това се появи по време на разцвета на Холивуд.

Тогава актриси като Лорета Йънг, Марлене Дитрих, Жан Харлоу се обличаха подчертано луксозно, допълвайки образите си с диамантени бижута и кожи, издигайки сексуалността на жените в култ.

Уникални рокли, прилепнали силуети, сложни драперии, открити рамене и крака - така трябва да изглеждат звездите.

Да си модерен днес обаче не означава да се обличаш луксозно. Хейли Бибер, която работи със стилистката Мейв Рейли, сега се смята за една от иконите в света на модата.

Въпреки факта, че моделът има не само пари, но и контакти с много креативни директори на модни къщи, тя не се опитва да изглежда "скъпо", носейки всички бижута на Cartier, примерно.

В днешно време папараци редовно снимат съпругата на Джъстин Бийбър - Хейли, по улиците на Ню Йорк и Лос Анджелис с голяма качулка на главата и клинове с грозни обувки, в карирани ризи, напомнящи на носените от рапърите през 90-те, в скъсани дънки и рок тениска с надпис.

Според модния стилист Катя Панч в съвременното общество е напълно подходящо да се обличаш просто.

"Всичко зависи от това кой е в референтната група и какви цели си поставя човекът. Ако в някаква ситуация е необходимо да изглеждате скъпо и ще бъде подходящо, тогава трябва да изглеждате така, за да  направите правилното впечатление. Но сега понятието "да изглеждаш скъпо" вече стана стереотипно. Има такава посока като норма, когато заможни хора умишлено се отказват от луксозни стоки", казва тя.

Стилистът Влад Лисовец отбелязва, че никога няма да е възможно да изглеждате луксозно в дрехи в етнически стил.

"Етническият стил е абсолютна тенденция днес, особено тази пролет-лято. Можете да смесвате цветове помежду си. Ще изглежда сладко, сладко, трогателно. Но в етническите щампи е невъзможно да изглеждате луксозно и да се харесват на повечето хора", споделя той.

Катя Панч е сигурна, че няма да можете да изглеждате луксозно във стил кънтри, защото просто "там са заложени други ценности - свобода, комфорт, лекота и оригиналност".

Плетените неща, разбира се, отдавна са престанали да бъдат "бабин стил", но все още не са попаднали в категорията лукс. Не бива обаче да ги поставяте в далечния рафт.

В Седмицата на модата пролет-лято 2021 плетените неща уверено щурмуваха модните подиуми на Валентино, Габриела Хърст, Фенди.

Дизайнерите са направили залог в удобството и практичността на облеклото - появата на плетени рокли в стила на 60-те и поло ризи в модните колекции е друга последица от пандемията.

Материалът, от който никога няма да бъдат направени луксозни дрехи, е лен.

Въпреки факта, че тази тъкан отговаря на съвременните стандарти - екологични и естествени - тя просто не изглежда скъпа.

Въпреки това сега марките създават цели колекции от лен и може би най-известният от тях е Simon Porta Jacquemus. Сватбената му рокля специално за летни церемонии от лен с архитектурна кройка се превръща в бестселър.