Камерунският дизайнер Иман Аиси внесе африкански полъх в европейския стил в модата в рамките на дефиле, с което за пръв път дизайнер от Субсахарска Африка се присъедини към Парижка седмица на висшата мода.

"За мен това е голяма чест. Борех се 28 години за това, посвещавайки целия си живот на работата. Френската федерация на висшата мода отвори вратите си за мен, след като много пъти отхвърляше искането ми, защото не бе настъпил подходящият момент или работата ми не отговаряше на очакванията. Този път обаче ми провървя", заяви 51-годишният Аиси, след като най-после бе приет в тесния кръг на модните къщи, представящи свои колекции висша мода във френската столица. 

Embed from Getty Images

Съвсем млад Аиси прави първите си стъпки в света на модата, създавайки облекла за майка си, която е победителка в конкурса за красота "Мис Камерун" през 60-те години на миналия век. 30 години по-късно той става манекен, установява се в Париж и участва в дефилета на модните къщи "Iv Sen Loran", "Pierre Cardin", "Givenchy" и "Lanvin". Впоследствие решава да се посвети изцяло на работата си като дизайнер, описвайки стила си като минималистичен, елегантен и отделящ специално внимание на платовете и формите, предава БТА. За дефилето му, с което бе закрита Парижката седмица на висшата мода, моделите носеха проектирани от него облекла в парижки хотел под звуците на африканска музика.

Embed from Getty Images

Бяха показани рокли в стила на съвременната мода на Запад, но създадени от органичен памук от Буркина Фасо. Копринена рокля пък е с украса, изобразяваща кора на дърво.

"Правя каквото е по силите ми, за да представя африкански платове", отбеляза дизайнерът.

Embed from Getty Images