Общо 17 са кандидатките в конкурса "Царица Роза 2021", които ще се надпреварват за короната тази вечер, съобщиха от пресцентъра на общината. Те са избрани по традиция от абитуриентките от Казанлък.

Най-много са възпитаничките на Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" - шест, следват представителките на СУ "Екзарх Антим I" - пет, три момичета са от ПГ по лека промишленост и туризъм, две са от Художествената гимназия "Акад. Дечко Узунов" и една от Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". Момичетата ще се представят в три тура - със спортни екипи, с тракийско облекло и с официални тоалети. За прическите им за поредна година ще се погрижи стилистът Стенли, който отново събира казанлъшки коафьори и гримьори в подготовката на кандидатките за тържествената вечер.

Жури с представители на посолства и побратимени градове на Казанлък ще оценява претендентките за царската корона. По традиция сред тях винаги е посланикът на Япония. За втори път в историята на конкурса спектакълът ще бъде проведен в залите на Историческия музей "Искра" и Художествената галерия в Казанлък. За първи път това се случва през 2000 година. Кандидатките ще дефилират в артистичното пространство на двата културни института сред артефакти и уникални образци на изобразителното изкуство от времето на тракийските царе.

Изборът на нетрадиционното място за провеждане на надпреварата е заради въведените противоепидемични мерки, поради което в залата ще има не повече от 100 зрители. С приоритет са роднините на кандидатките. За свободна продажба ще бъдат обявени само 60 места, предава БТА. Конкурсът "Царица Роза 2021" се организира от Община Казанлък съвместно с Общинския театър "Любомир Кабакчиев".

Очаква се спектакълът, на който ще бъде избрана 53-ата носителка на короната, ще бъде излъчван и онлайн. Началото на конкурса е в 19.00 часа тази вечер.

През 1903 г. гражданите на Казанлък за първи път организирали Празник на розата. Той бил посветен освен на красотата и цветята, така също и на милосърдието. Организирани били богати изложби с рози и цветя, излети до Шипченския манастир, продавали се специално издадени картички с изгледи от Розовата долина на тема - розобер, традиционно производство на розово масло и др. Събирали се средства за бедни семейства, стари хора, сираци и за болните от туберкулоза. Сред инициаторите са били възпитаници на Робърт колеж и Константинополския девически колеж, потомци на най-известните розопроизводители в общината, припомни Косьо Зарев, дългогодишен изследовател от казанлъшкия музей.