По неписано правило зад всяко едно отличие стоят редица критерии, служещи за ориентир на присъждаща го организация, които ѝ помагат лесно да открие най-достойните кандидати за него. Спазвайки своята утвърдена във времето традиция, и тази година Академията за мода с председател професор Любомир Стойков връчи своите награди "БГ модна икона" на популярните личности, отличаващи се сред своите колеги със своя изискан и съвременен вкус, високи професионални постижения, безупречна култура, морал и репутация.

На официалната церемония, състояла се вчера, с приза бяха удостоени най-стилните и успели българи. След анкета, провела се сред членовете на сдружението, статуетката с форма на смокинов лист в категория "Изкуство", грабна красивата Саня Борисова.

Вижте снимки >>

"Сърдечно благодаря за тази награда! Чувствам се поласкана и щастлива, че я получавам много скоро след, като създадох своята марка дрехи заедно със Симона Трайкова, на която съм безкрайно признателна за доверието!

Облечена съм в тоалет на Борче Ристовски, който е сред любимите ми български дизайнери. Благодаря му за тази свежа визия! Когато се спряхме на нея, той ми каза: "Това е нещо различно и неочаквано от теб", с което абсолютно ме спечели, защото на първо място съм актриса все пак.

И накрая искам най-вече да благодаря на проф. Любомир Стойков за честта, която ми оказва с тази награда, както и на всички гласували за мен! Благодаря на всеки от вас за подкрепата!", написа звездата от "Чужденецът" и "Живи легенди" към галерия от три снимки, които публикува в своята лична Инстаграм страница, малко след края на събитието.

На тях се вижда, че младият моделиер, който може да се похвали с постижението, че в миналото негови творения са носили холивудски знаменитости от ранга на София Вергара и съпругата на Марк Антъни - Шанън де Лима, е избрал за бившата съпруга на Ники Илиев тоалет, подчертаващ прекрасната ѝ фигура. Дрехата с и дълги ръкави има асиметрична кройка, която обаче следва извивките на тялото на актрисата, подчертаваща съблазнителния му силует. Завършвайки цялостната си визия, тя се бе спряла на нежно колие, обсипано с камъни, и бежови обувки на висок ток.

Отличията връчиха предишни носители на приза "БГ модна икона": Цветанка Ризова, Юлияна Дончева, Валерия Велева, Ники Сотиров и Ивайло Захариев. В церемонията участваха още: Христо Дурчев - собственик на "Балкантел", Максим Бехар - главен изпълнителен директор на M3 Communications Group, Ники Кънчев, PR експертът Ива Екимова, Капка Амзина и самият проф. Любомир Стойков.

В началото на церемонията той изтъкна:

"Лицето на днешната медийна култура е проядено от фалшиви знаменитости и виртуални тарикати. Съвсем логично те нямат място сред призьорите на БГ модна икона. Хората, които след малко ще застанат тук са оценени най-високо от Академията за мода за техния стил и професионален успех. Добре е, че ги има, добре е, че служат за пример на новото поколение и на цялото общество! Респект към всички тях!"

Водещата на предаването "COOLt" по bTV - Натали Трифонова, взе награда в категория "Телевизия". За специалната вечер тя бе заложила на елегантна дълга черна роля с широки презрамки и V-образно деколте.

Лицето на новинарската емисия по Нова телевизия - Николай Дойнов, бе отличен в категория "Медии и журналистика", а звездата от хитовия сериал "Съни Бийч" Иво Аръков, който тази година е част от звездното жури на конкурсът "Най-красива абитуриентка" на Dir.bg - в "Изкуство". Есил Дюран също получи признание, тръгвайки си от мероприятието с приз в категория "Музика".

Преди награждаването се състоя модно ревю на носителки на "Златна игла", сред които и Албена Александрова - "Рошавата гарга", която тази година празнува 30-годишнината от създаването на модната си къща.

Иво Аръков, Натали Трифонова, Таня Скринска, Любомир Стойков, Есил Дюран и Ники Дойнов

Снимка: bulFoto

Сред гостите, които уважиха събитието, се откроиха Ани Владимирова, Жана Жекова, Ирина Папазова, Мария Бонева, Павел и Едита Цветкови, Мила Захариева, Цвети Радойчева, Силвия Джагарова, д-р Полина Паньова и др. Задграничният интерес към наградите "БГ модна икона" бе много силен. Сред присъстващите бяха забелязани ценители на стила и добрия вкус от Франция, Великобритания, Китай, Украйна и др.