В наши дни отвсякъде чувате колко вредна е телевизията, как трябва да ограничавате децата си с ползването на телефони и други устройства и колко негативни са ефектите от гледането на електронно съдържание. Всичко това кара някои родители да изпадат в крайности и да изключват изцяло всички видове екрани от живота на децата си, при това до голяма възраст.

Както и с всичко останало, и тук разумната умереност е по-добра от пълната крайност

Ето какво казват специалистите по темата - как, колко и какви филми и предавания са полезни за децата и как да извлечете ползата от тях.

Телевизията до 3 години

Макар да няма единно мнение по въпроса, повечето педиатрични асоциации в света се обединяват около препоръката децата до 3-годишна възраст да не гледат изобщо или да гледат за съвсем кратко (до 20 минути на ден) филмчета, които са съобразени с възрастта им.

Гледайте с децата и обсъждайте видяното

Гледайте с децата и обсъждайте видяното

Снимка: iStock by Getty Images

Гледането на детски филми и предавания може да бъде не само приятно, но и изключително полезно за децата, ако ги гледате заедно, а след това обсъждате заедно видяното. Според възрастта на детето можете да преразкажете филмчето, да дискутирате защо този или онзи герой е постъпил по определен начин, а с децата в начално училище и да стигнете до глобални теми като справедливостта, морала, страха, любовта и омразата.

Освен всичко останало, семейното време пред екрана е чудесен начин да се сближите - особено ако го превърнете в специална традиция веднъж седмично с купа пуканки за всички.

Детските филми могат да помогнат на детето в езиковото развитие

Когато са внимателно подбрани, детските могат да помогнат в езиковото развитие на децата. Всяка нова ситуация, в която чуват различни хора да говорят по различни начини, малките зрители обогатяват речника си.

Този факт си има и минус - когато филмчетата залагат на уличен език и обиди, децата ще възприемат и тях. Тук идва вашата роля на родител - да знаете какво гледа детето ви и да го контролирате, докато не стане способно само да прави този избор за себе си.

Забавните филми освобождават стреса

Забавните филми освобождават стреса

Снимка: iStock by Getty Images

Всяко нещо, което провокира детския смях, води до освобождаване на стреса. В забързаното си ежедневие често забравяме колко важно е да се смеем и натрупваме твърде много напрежение, което се прехвърля и върху децата.

Един от съветите на психолозите към хората, страдащи от депресия, е да гледат комедии. Превърнете тази препоръка в превенция и пускайте на децата си детски, които ги карат да се кискат.

Децата научават нови неща

Има определени програми за деца, които не са дело само на сценаристи и аниматори, но и на психолози. Такъв пример е "Улица Сезам", която през 2019 г. отпразнува своята 50-годишнина. Малцина знаят, че за всеки епизод от поредицата работят няколко специалисти по детско развитие.

През януари 1970 г., само няколко месеца след като шоуто започва да се излъчва в САЩ, една трета от децата между 2 и 5 години го гледат редовно. Според проучване на Университета в Мериленд децата, които са гледали "Улица Сезам" често, са подобрили представянето си в училище.

Децата имат нужда от супергерои

Децата имат твърде малко свобода в ежедневието си - през голяма част от деня си правят това, което им кажат родителите. Гледането на детски със супергерои им дава възможност да си представят какво би било, ако бяха всесилни, дори и само във въображението си.

От друга страна, супергероите ги учат как да се справят с житейски ситуации. Една от най-ефективните техники за вземане на решения в стресови ситуации (която впрочем върши отлична работа и при възрастните!) е да накарате детето да се запита: "Какво би направил в този момент моят любим супергерой?". Мислейки като своите модели на подражание, те увеличават вярата в собствените си сили и способности.