Серотонинът има голямо разнообразие от функции в човешкото тяло. Хората го наричат "щастливото" вещество, защото допринася за доброто настроение и щастието. Научното наименование на серотонина е 5-хидрокситриптамин (5-HT). Той е естествен елемент, който се синтезира главно в мозъка и червата.

Серотонинът е невротрансмитер, а някои го смятат и за хормон. Тялото го използва за изпращане на съобщения между нервните клетки. Той влияе върху настроението, емоциите, апетита и храносмилането. Като прекурсор на мелатонина, помага за регулиране на циклите сън- бодърстване.

Много изследвания разглеждат серотонина и неговите ефекти. Важно е да се знае че той има съществено значение за функциите на храносмилателната система. Чревният тракт произвежда около 95 % от серотонина в тялото и промените в нивото му се отразяват както на червата, така и на мозъка.

Откъде се произвежда серотининът?

Той се получава от триптофан - вещество, което червата превръщат в серотонин. Триптофанът е незаменима аминокиселина, която се получава от храната, тъй като организмът не е в състояние да я произведе.

Какво прави серотонинът?

Според проучване серотонинът играе жизненоважна роля в комуникацията между червата и мозъка, както и в правилното им функциониране. Той влияе върху много аспекти, включително:

-колко бързо храната се придвижва през организма ви (моторика)
-колко течност, например слуз, се отделя в червата.
-колко чувствителни са червата ви към усещания като болка

Някои нервни рецептори са отговорни за "изпращането на съобщения" до мозъка, които сигнализират за гадене, подуване на корема и болка, докато други влияят на това как се усещат червата.

Нивата на всеки от тези рецептори варират при различните хора. Например, стомахът ви може да интерпретира това, което другите възприемат като нормално чувство на ситост, като болка.

За да поддържате психическото си здраве на ниво трябва да се грижите за чревните си бактерии и диетата си, защото един от най-важните фактори за качеството на вашия микробиом е точно диетата. Установено е, че балансираното хранене с пълноценни храни подпомага психичното здраве.

 

Храни, които повишават серотинина

Триптофанът е аминокиселина, която се съдържа в някои храни. Някои изследвания свързват по-високия прием на триптофан с положителен ефект върху настроението, вероятно защото триптофанът е отговорен за нивата на серотонин.

Храните, които могат да съдържат триптофан, включват:

-Пуйка
-Яйца
-Сирене
-соеви продукти
-сьомга

Организмът използва триптофан, за да произвежда серотонин. Консумацията на храни, които съдържат триптофан, може да подпомогне този процес, но това не означава, че организмът непременно ще го усвои и използва.

Други храни, които балансират чревния микробиом

-ябълки
-цитрусови плодове
-гъби
-ечемик
-овес
-цвекло
-боровинки
-лук
-горски плодове

Друг начин, по който да повишите серотонина, е чрез спортуване. Не е тайна за никого, че редовният фитнес режим подобрява настроението, облекчава тревожността и дори се бори с депресията.

Пробиотици и серотонин

Пробиотиците могат да направят нещо повече от това да подобрят здравето на червата. Те косвено подобряват и състоянието на мозъка. Изследванията показват, че червата и мозъкът са свързани - това взаимодействие се нарича ос "черва-мозък". Двете са свързани чрез биохимични сигнали между нервната система в храносмилателния тракт, наречена чревна нервна система, и централната нервна система, която включва мозъка.

Чревният тракт е наричан "втори мозък", тъй като произвежда един от главните невротрансмитери серотонин, който играе ключова роля в регулирането на настроението.

Приемът на пробиотик подпомага чревното здраве

ProViotic е български веган пробиотик от кокиче, който действа благоприятно на стомашно-чревния тракт, а както вече разбрахме, той е много важен, за да поддържаме нивата на серотонин в норма. Той е изцяло растителен и безвреден. ProViotic е преминал множество лабораторни тестове и клинични наблюдения, проведени в партньорство с едни от най-реномираните университети и болници, в Европа и САЩ., които показват, че той има ефект върху лошите бактерии

ProViotic не съдържа глутен, соя, лактоза, ядки и няма никаква консерванти и оцветители. ProViotic подпомага организма при проблеми с имунната системата и на децата.

 

* съдържание на Smart Bio