"Ходя на фитнес три пъти в седмицата, но не помага. Спазвам здравословна диета от месеци, а кантарът лети нагоре" ... Познато ли Ви е?

Има вероятност в подобни случаи хормоните да са виновни, казва д-р Анелия Нанкова - ендокринолог във ВИТА - Може да спазвате изтощителни диети години наред, да вдигате тонове тежести в залата, но абсолютно с никакъв или с пренебрежим резултат за теглото Ви. Ако организмът е здрав и балансиран, правилото на "калорийния дефицит" работи. Имате ли обаче метаболитно разстройство или хормонален дисбаланс, това ще бъдат едни огромни, напразни и съвсем безсмислени усилия.

Затова, решите ли да отслабвате, първата Ви работа трябва да бъде да посетите ендокринолог. Той ще проследи чрез изследвания и преглед скоростта на метаболизма на организма, ще разгледа вида и количеството на храненето Ви, генетичните Ви обременености и всички физиологични процеси, свързани с хормоните във Вашето тяло.

Кои хормони са причината да сме дебели?

Хормоните на щитовидната жлеза

Напоследък случаите на нарушения на функциите на щитовидната жлеза стават все по-често срещани, твърдят ендокринолозите във ВИТА. Тези хормони имат за задача да регулират разграждането на мазнините, следователно, те са пряко свързани с наддаването на тегло. Ако жлезата произвежда малко хормони, възниква хипотиреоидизъм и метаболизмът се забавя.

Кортизол

Това е стероиден хормон, отделян от надбъбречните жлези. Понякога го наричат хормон на стреса, защото нивата му се повишават рязко след някакъв вид напрежение в организма. Ако не превишава нормалните си стойности, кортизолът е полезен, защото подава на тялото необходимата енергия за борба с възникналия проблем. Ако обаче е недостатъчен или в по-голямо количество, той създава сериозни проблеми на тялото. При екстремно високи нива на кортизол се подпомага натрупването на мазнини. Хора, които са подложени на ежедневен стрес, независимо на работа или вкъщи, за да се справят с проблема, често преяждат и това води до наднормено тегло.

Инсулин

Инсулинът е белтъчен хормон, който се произвежда и съхранява в панкреаса. Когато нивата на глюкозата в кръвта се повишат след хранене, инсулинът кара клетките на организма да поемат глюкозата и да я използват за производство и съхранение на енергия.

Инсулинът е необходим за регулиране на концентрацията на глюкоза в кръвта и играе роля в контрола на нивата на въглехидратите и мазнините, съхранявани в организма. Всеки дисбаланс, предизвикан от прекомерна консумация на сладки неща, води до повишаване на нивата на инсулин и до трупане на излишни килограми.

Тестостерон

Тестостеронът е полов хормон, който при мъжете е отговорен за развитието на физическите характеристики, дефиниращи ги като пол. Но жените също произвеждат този хормон, разбира се, в много по-малки количества. Поддържането на оптимални нива на тестостерона може да помогне за отслабването и да спре натрупването на мазнини по корема и на гърба.

И при мъжете, и при жените това е хормонът, свързан с увеличаването на мускулната маса, костната плътност и окосмяването по лицето и определени части от тялото. Ниското ниво на тестостерон и при двата пола може да доведе до затлъстяване. Това води до неконтролирано наддаване на тегло, окосмяване по лицето, акне и репродуктивни проблеми. По време на менопаузата при жените ниският тестостерон намалява скоростта на метаболизма, което също причинява затлъстяване.

Естроген и прогестерон

Това са женските полови хормони, които се секретират от яйчниците и имат функцията да регулират всички функции на жената, свързани с репродуктивните й способности. Понижените нива на естрогена след 45 годишна възраст карат организма да отлага мастни клетки около талията и ханша на жената. А когато не й достига прогестерон, организмът започва усилено да задържа течности и разбира се, обемът на тялото се увеличава.

Грелин

Това е хормон, който се образува в стомашно-чревния тракт и е отговорен за възникването на чувството за глад. За да оптимизирате теглото си, трябва непременно да се съобразите с оптимизирането му, за да не се превърне отслабването в мъчение. Грелинът е причината ендокринологът Ви да Ви съветва да ядете не повече от 4-5 пъти на ден, като две от храненията да бъдат леки закуски. Обърнете внимание, закуската е силно препоръчителна!

КОИ СА ТЕСТОВЕТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА СИ НАПРАВИТЕ, АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ОТСЛАБНЕТЕ?

  • Хормони на щитовидната жлеза:

тироксин (Т4) и

трийодтиронин (Т3);

  • Тиреоид-стимулиращ хормон (TСХ);
  • Нивото на кръвната глюкоза;
  • Гликиран хемоглобин;
  • Инсулин;
  • Тест за глюкозен толеранс;
  • Ниво на естрадиол;
  • Ниво на кортизол;
  • Ниво на тестостерон;
  • Фоликулостимулиращи и лутеинизиращи хормони.

КЪМ ЛЕКАР С КАКВА СПЕЦИАЛНОСТ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ ПРИ УСТАНОВЕНИ НАРУШЕНИЯ?

Ако имате съмнения за проблеми с хормонален дисбаланс, вярното решение да се обърнете към ендокринолог. Специалистите ендокринолози на ВИТА са на Ваше разположение всеки ден след записване на телефоните на Регистратура или през superdoc.bg за прегледи и консултации.

 

* съдържание на Вита