Пълноценният сън е основен фактор за подобряване на работоспособността, жизнените сили и емоционално състояние. Правилният подбор на матрак е ключов за здравословния живот и хармонични взаимоотношения. Закупуването на матраци е инвестиция в бъдещето, която трябва да бъде добре обмислена.

Видове

Снимка: Мебели Арена

Еднолицеви - те имат вградена подматрачна рамка и се използват само от едната страна.

Двулицеви - наименованието подсказва, че могат да се използват и двете страни на матрака. Изискват допълнително закупуване на подматрачна рамка, върху която да ляга матрака. Някои модели се предлагат във вариант със зимна/лятна страна, мека/твърда страна. Освен, че са по-леки, чрез завъртане на матрака те се износват по-равномерно и бавно, което ги прави предпочитани.

Размери

Независимо от типа матрак, неговия размер задължително трябва да бъде съобразен с модела и размерите на леглото. При разминаване матракът няма да се побере в леглото или ще пропадне.

Предлаганите на пазара легла и матраци са предимно със стандартни размери, но се предлагат и такива с нестандартни - по поръчка.

Височината на матрака също трябва да се подбира внимателно, като се съобрази с модела и личните предпочитания. По-високият матрак определя степента на комфорт и качество.

Състав

Всички матраци се състоият от така наречената сърцевина (ядро) и допълнителни слоеве и се класифицират основно на: пружинни, непружинни и хибридни (комбинирани).

 

Снимка: Мебели Арена

Пружинните са тип "бонел" и покет (индивидуално пакетирани пружини).

Непружинни са изработени от мемори пяна, латекс, HD пяна, HR пяна и други.

Структурните слоеве на матрака определят неговото качество и характеристики- твърдост, товароносимост, ортопедичност, циркулация на въздуха (дишащ), топлообмен, износоустойчивост, визия и в тях се използват предимно мемори пяна (MemoryFoam), HR (високоеластична) пяна, HD пяна (с висока плътност), PU (пoлиypeтaнoвa) пянa и латекс. Може да се използват един или няколко материала, с различна дебелина и последователност, което прави всяка страна на матрака с определени качества.

Твърдост

Основна характеристика на матрака е неговата твърдост - мек, умерено твърд и твърд. От нея зависи колко потъва матрака под тежестта на лежащия върху него човек. Усещанията и предпочитанията на потребителите тук са индивидуални. Зависят от възрастта, тежестта и здравословното състояние на човека.

Меките матраци са подходящи за хора, предпочитащи да спят настрани и с проблеми в гръбначния стълб, ставите и сърдечно-съдовата система.

По-твърдите разновидности са подходящи за хора, които предпочитат да спят по гръб или корем и осигуряват максимално правилна и удобна позиция на гръбнака. Препоръчват се за деца и възрастни с изкривявания, проблеми с прешлените.

Товароносимост

Ако избирате матрак за човек с по-голямо тегло, е препоръчително да обърнете внимание на товароносимостта му, зададена от производителя. Такива матраци трябва да са с по-голяма плътност на материала, с по-голяма гъвкавост и здрава подматрачна рамка.

Предимства

Поддръжката и хигиената на матраците е много по-лесна при моделите със сваляем калъф, който може да се пере.

Матраците с добавени сребърни нишки ги прави антибактериални, тези с бамбукови влакна - дишащи, с Алое Вера и Лавандула - успокояващи и антиалергични.

Разумният избор на матрак е от голямо значение за физическия комфорт и състояние по време на сън и след сън. Закупуването на качествен матрак е дългосрочна инвестиция в нашето здраве. Заложете на качествения сън с матраците на мебелен магазин Мебели АРЕНА

Над 5000 модела на водещи производители от България и чужбина. Налични на склад, матраци във всички размери, еднолицеви и двулицеви матраци, детски и бебешки матраци, подматрачни рамки, топ матраци и протектори.

Мебели АРЕНА - магазинът за матраци


Материалът е предоставен от Мебели Арена.