През декември 2022 г., в София, се състоя официалната премиера на научно-популярния филм "Наука за морето", който приканва зрителите да се потопят в необятния черноморски свят и да научат как да го опазват. Филмът представя Института по океанология към БАН, Варна, работата на учените и най-впечатляващите им резултати. Показва по интригуващ начин дейностите по измерване и изучаване на динамиката на водните маси; формите на брега и морското дъно, както и ресурсите, намиращи се там; геоложката и сеизмична история на басейна и съвременните проявления, крайбрежната динамика, свързана с въздействието на вълните, теченията и движението на седиментите, и разбира се, живите организми - от най-микроскопичните до едрите риби и бозайници.

снимка: ТоталЕнерджис

"Често сме чували хората да се чудят за какво ни е Институт по океанология, след като нямаме океан. Истината е, че Черно море е част от Световния океан, а за никого не е тайна, че Океанът определя климата на Земята. Когато се изменя той, се изменя и огромния планетарен организъм." споделя Николай Вълчев, Директор на Института. Експертната работа в този национален морски център помага за създаване на стратегия за устойчиво развитие и управление на черноморската екосистема.

Но основната цел на филма е, представяйки приоритетните области в работата на учените, да акцентира върху проблемите на Черно море, да ги сподели с хората и общностите и да даде насоки за разумно използване на морските ресурси, намаляване на замърсяването, съхраняване на бреговете и в крайна сметка за здравето на морската екосистема и хората.

На премиерата Ив Лю Стънф, Управител на ТоталЕнерджис ЕП България, заяви "Радваме се, че помогнахме за реализацията на филма и сме сигурни, че основната му цел ще бъде постигната, когато той стигне до по-широка аудитория. До всички, които като нас, полагат усилия за устойчиво развитие и опазване на Черно море. Институтът по Океанология е важен за нас партньор".

снимка: кадър от филма

Екипът на Beardfrost productions e заснeл учените по време на тяхна експедиция с изследователския кораб "Академик" и в лабораториите им. За да разкаже историята, професионалната камера ни поднася спиращи дъха гледки на крайбрежието, пример за събиране на научни данни с дрон, впечатляващи моменти от ежедневието на учените, дискусии по актуални проблеми на морската среда и възможни решения.

Не за първи път ТоталЕнерджис, в сътрудничество с Института по океанология, допринася за опознаването на Черно море и българското крайбрежие.

Преди няколко години с негова подкрепа бе публикуван алманахът "Картографиране и анализ на чувствителността на българската черноморска крайбрежна зона", който предостави ценна информация за екологичното състояние на българското крайбрежие от Дуранкулак до Резово. Висококачественото издание, състоящо се от научни трудове, снимки и карти, беше първото от 40 години насам, което даде цялостно описание на чувствителните райони на българското черноморско крайбрежие, включително неговите геология, флора и фауна, местообитания и археологически обекти. То беше дарено на повече от 200 институции: училища, университети, библиотеки, министерства, черноморски общини, неправителствени организации и други.

снимка: ТоталЕнерджис

Книгата беше дигитализирана през 2018 г. и е достъпна онлайн за всички, които се интересуват от тази тематика.

Към Алманаха /на български език/

Към Алманаха /на английски език/

През 2021-2022 г. като естествено продължение на дългосрочния ангажимент за опазване на морската среда и разумното проучване и използване на ресурсите на Черно море ТоталЕнерджис подкрепи създаването на филма "Наука за морето", който третира четири жизненоважни теми: замърсяването - опасност, която тегне отдавна над Черно море; биоразнообразието, което трябва да бъде съхранено; състоянието на бреговете и плажовете и подводните богатства, които крие морското дъно. През 2023 г. предстои организирането на безплатни прожекции в различни градове и училища по крайбрежието под егидата на Института по океанология.

 

* съдържание на ТоталЕнерджис