Помните ли ги онези "семки и бонбонки", "бански на лалета", "радостни песни и шеги"? Свързвате ли ги с приятните носталгични спомени на безгрижни дни, веселие и свобода? С "реалното и вълшебно детство"?.

За съжаление не за всички деца обаче детството е толкова вълшебно, колкото трябва да бъде. Говорим за онези малчугани, чиито уж най-радостни години преминават под знака на подигравки, обиди, агресия, тормоз, физическо, психическо и кибер насилие.

Знаем, че белезите трудно зарастват, дори и с годините.

Дори напротив - жертвите обикновено усещат тяхното болезнено присъствие през целия си живот. Насилствените травми оказват разрушително влияние върху психичното здраве, а в чести случаи - и върху физическото. Създават се пробойни, които от ранна възраст компрометират уменията за социално общуване, за принадлежност към група и цялостно увреждат самочувствието и личността.

По данни на УНИЦЕФ България, всяко трето дете е било подложено на физическо насилие.* Представете си сега отражението на този проблем в реален брой пострадали. "Защо децата не говорят, когато нещо ги притеснява?" може би ще се замислите. "Дали пък спотаената болката от преживяното не ги кара да се чувстват по-малко уязвими и безсилни?" се чудим ние. Не знаем. Но това, което вярваме, че трябва да се направи, е да говорим повече, когато другите мълчат. И че децата не трябва да бъдат сами. Трябва да усещат подкрепа и сигурност сред общности, от които могат да бъдат пълноценна част - без страх от агресия и срам.

Снимка: IKEA

Именно тази идея стои в основата на инициативата "Ден на розовата фланелка", която тази година отбелязваме на 22-ри февруари. Всъщност кампанията възниква преди 16 години. Двама ученици от дванадесети клас - Дейвид Шепърд и Травис Прайс от Беруик, Нова Скотия, стават свидетели на тормоз над друго дете само заради това, че е облякло розова фланелка. Те купуват и раздават 50 розови тениски в училището и организират протест в израз на несъгласие с училищния тормоз. Това, което стартира от малката канадска провинция, печели световна популярност, а розовата тениска става символ на емпатия и солидарност. А когато зад тази мисия застават множество хора, организации и дори големи мултинационални компании, проблемът вече не е личен, а обществено значим.

В дните около 22-ри февруари ИКЕА също "облича" розово в знак на съпричастност с каузата. По-рано през изминалата седмица видяхме големия син магазин, обгърнат в розово. Само дигитално, да. Но пък много внушително. В мащабната си кампания брандът ни казва, че "Положението не е розово" защото именно това е жестоката истина, която не трябва да бъде пренебрегвана. Във връзка с каузата, ИКЕА пусна дигитално тематична серия от розови продукти - посланици на каузата. Продуктите са ударени или деформирани, а компанията ни казва, че "не подлежат на рекламация" така, както не можем да "поправим" лесно щетите от преживяното насилие в съзнанието на децата.

Също така всеки посетител на магазин ИКЕА София ще може и символично да "облече" розова фланелка, като се снима пред специално поставено огледало със стикер във формата на тениска. Всеки, който има розова тениска, а защо не и симпатичен розов предмет вкъщи, може да се снима с тях и да сподели снимката в социалните мрежи с #pinkshirtday в знак на съпричастност.

Снимка: IKEA

Шведският бранд за домашно обзавеждане и дизайн неведнъж е заявявал своята категорична позиция по отношение на насилието срещу деца. "Денят на розовата фланелка" е само част от глобалната мисия в защита правото на децата да играят и да се развиват в среда, лишена от тормоз. Една розова тениска, аксесоар или раница на пръв поглед няма да окажат голямо влияние върху проблема, но са повод за това темата да привлече обществено внимание и повече хора да покажат будна съпричастност. А като част от тази голяма и амбициозна мисия за защита правото на децата, ИКЕА си партнира с УНИЦЕФ по различни програми, които подкрепят развитието на подрастващите. Едно от тях е "Стъпки заедно", чиято основна цел е превенция срещу тормоза в училище. ИКЕА България се включва като партньор на програмата още през 2019 г., обособявайки приветливи зони в пет пилотни училища в България. В тези кътчета учениците могат да общуват с психолози и професионалисти в сигурна и безопасна среда, както и спокойно да играят помежду си.

"Съществуват безспорни доказателства за вредите от насилието върху физическото и психичното здраве и развитие на децата, върху способността им да учат и да изграждат отношения с други хора, да бъдат пълноценни възрастни и родители. Вярваме, че стъпка по стъпка и с обединени сили можем да постигнем положителна промяна за децата - СмелиЗаедно!", каза Мария Янкова, програмен директор "Образование", УНИЦЕФ България.

Нека със съвместни усилия повече деца усетят розовото като цвят на истинското щастие. Докато има разговори по темата, проблемите няма да бъдат потулени в дълбочина. А ще се дават решения.


Материалът е предоставен от ИКЕА.