Black Friday (Черният петък), денят след Деня на благодарността, е един от най-големите дни за пазаруване в годината. Това е идеалното време, в което можете да получите най-добрите оферти и отстъпки, независимо дали купувате онлайн или във физически магазини. Как обаче се заражда идеята за Black Friday?

Няколко са теориите за произхода на името "черен петък". Според едната терминът "Black Friday" е използван за първи път на 24 септември 1869 г., когато Джеймс Фиск и Джей Гулд се опитват да овладеят пазара на злато в САЩ и купуват значително количество злато с надеждата за големи печалби. Правителството се намесва и наводнява пазара със злато, което довежда до спад на цената му и много инвеститори губят състоянието си, а Фиск и Гулд остават без пукнат грош. Епичният им фалит получил наименованието "черен петък".

Друга теория гласи, че американските предприемачи в миналото отбелязвали счетоводната си информация в различни цветове - печалбите с черно, а загубите с червено. Така постепенно продажбите след Деня на благодарността започнали да се наричат "черни".

Според доклад на NY Times от 1975 г. терминът "черен петък" е жаргон от Филаделфия, където полицията била разочарована от задръстванията, причинени от купувачите в този ден.

Снимка: iStock by Getty Images

До 2001 г. Black Friday не бе обявен официално за най-натоварения ден за пазаруване в годината. Тази традиция се пренася на много места по света, включително и у нас. От години денят за разпродажби е много популярен и в България. Редица магазини и онлайн търговци пускат големи намаления в последния петък на месец ноември. Най-купувани в този ден са техника, стоки за дома, дрехи и аксесоари, обувки, детски дрехи, книги, детски играчки, хранителни добавки и дори храни и напитки.

Пандемията от Ковид-19 оказа голямо влияние върху потребителското поведение в България през последните три години и разпродажбите онлайн отбелязват значителен ръст, като се очаква да надминат и тези от миналата година. Удобството да пазаруваш от дома е тенденция, която ще продължи да бележи ръст, тъй като спестява блъскането и реденето по дълги опашки на касата, както и натоварения трафик до търговските обекти и обратно.

Много търговци онлайн удължават кампаниите си и хората имат повече от един ден за пазаруване, а при някои фирми този период продължава цяла седмица.

Възползвайте се и вие от големите разпродажби, избирайки подаръци за близките си хора!

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 99.99 лв.

Снимка: market.dir.bg