Албумът е записан без лидера на групата Роджър Уотърс, но с участието на неочакван "хорист" - астрофизика Стивън Хокинг, който може да говори единствено с помощта на компютър, предаде Франс прес. Според информации в интернет, една от песните в албума, продуциран от звукозаписната компания "Кълъмбия рекърдс", е сред чаканите с най-голям интерес тази година - "Talkin' Hawkin". Хокинг, който е напълно парализиран поради заболяване от амиотрофична латерална склероза, се появи и в предишния албум на "Пинк Флойд" - излезлия през 1994 г. "The Division Bell". Ученият говори с помощта на компютър, чийто глас може да бъде чут в песента "Keep Talking".

Един от основателите на "Пинк Флойд", изпълнителят на клавишни Ричард Райт, който почина през 2008 г., е автор или съавтор на 12 от 18-те песни в новия диск. За сметка на това Роджър Уотърс, който напусна групата през 1985 г., не е работил над албума.

Членовете на рок бандата "Пинк Флойд" потвърдиха, че новият албум ще бъде последният за тях.

Ник Мейсън и Дейвид Гилмор заявиха, че няма да издават нови неща и признаха, че е жалко, че кариерата им завършва. "Това е последното нещо, което ще излезе от нашия труд. Няма да има продължение. Жалко е, но това е краят", каза Гилмор през Би Би Си 6 Мюзик.