Вечна младост благодарение на цифровите технологии: в петък, 27 май, АББА стартира в Лондон поредица от концерти с най-съвременни дигитални аватари, които ще "заместят" четиримата прехвърлили 70-те изпълнители от легендарната шведска група, предаде Франс прес.

"Вложихме сърцата и душите си в тези аватари и те ще поемат щафетата", споделя Бьорн Улвеус.

След продължило близо четири десетилетия мълчание и фактическа раздяла, през ноември миналата година АББА издадоха нов албум, озаглавен "Voyage".

От раздялата им в края на 1982 г. - година след излизането на последния им албум "The Visitors" (1981), Агнета, Бьорн, Бени и Ани-Фрид (акроним АББА) не бяха издавали песни и не бяха окачвали в съблекалня прословутите си кичозни костюми.

Снимка: Baillie Walsh

След години на спекулации вестта, че АББА се завръщат с нов албум и виртуално шоу, което ще се състои в Лондон догодина, дойде в началото на септември. Кралете и кралиците на диско-попа оповестиха изграждането на специално място в британската столица за цифровото шоу, подготвяно от години с помощта на експерти по специални ефекти.

По време на концертите почитателите на АББА ще чуват настоящите гласове на Агнета, Бьорн, Бени и Ани-Фрид. Те обаче няма да присъстват на сцената от плът и кръв, но ще бъдат представяни от четиримата си т.нар "АББАтари" с лицата им от 1979 г.

"Това е един от най-смелите проекти, правени някога в музикалния бизнес", казва Бьорн Улвеус, който композира повечето от най-големите хитове на групата заедно с колегата си Бени Андершон. "Нямам представа как ще го приеме публиката, но вярвам, че ще усети емоционалната сила на аватарите и ще ги възприеме като истински хора", допълва 77-годишният Улвеус, който е най-възрастният член на АББА.

Снимка: Universal Music Group/ Анимато Мюзик; Колаж: Петя Александрова

Движенията на прехвърлилите 70-те изпълнители са уловени в студио, за да бъдат възпроизведени на сцената.

Според трейлърите на концертите аватарите понякога ще се появяват в емблематичните костюми на АББА от 70-те години на миналия век, но ще носят и футуристично облекло.

В залата "АББА Арина" с 3000 места в Източен Лондон са предвидени концерти седем дни в седмицата до началото на октомври.

Аватарите са създадени в партньорство с компания за визуални ефекти на бащата на "Междузвездни войни" Джордж Лукас.

Снимка: Ludwig Andersson

 

Победител на Евровизия през 1974 г., група АББА се радва на световен успех благодарение на култовите си песни като "Waterloo", "Gimme! Gimme! Gimme! (A Man after Midnight)" или "The Winner Takes it All" до разпадането си в началото на 1980-те .

Снимка: Getty Images

За всеобща изненада обаче успехът на групата продължава и след раздялата й, подхранван от интелигентни проекти като филмовата поредица "Mamma Mia".

Със стотици милиони албуми, продадени по целия свят, АББА има съществен принос за популяризирането на шведската музикална индустрия, която все още е третата страна по износ на музика след САЩ и Великобритания.

Снимка:Getty Images

Концертите с участието на музиканти, които ще свирят на живо, ще бъдат с продължителност час и половина.

АББА обаче не планират да се съберат на сцена в реалния живот или да издадат нов албум.