Радиослушатели избраха албума "The Joshua Tree" на група U2 за най-добрия от 80-те години на миналия век.

Албумът, издаден през 1987 г., превръща U2 в една от най-популярните групи благодарение на хитове като "With Or Without You" и "Where The Streets Have No Name". Сега слушатели на радио 2 на BBC го избраха за албум на десетилетието, пише БТА, цитирайки BBC.

Анкетата е направена във връзка с утрешния британски Национален ден на албумите.

На второ място е "Brothers In Arms" на "Дайър стрейтс". Следва дебютът на "Стоун роузис", носещ името на групата.

В топ 20 на класацията са само албуми на мъже с едно изключение - "Hounds Of Love" на Кейт Буш, заел 11-ото място.

Албуми на Мадона, Джанет Джаксън, Трейси Чапман и Грейс Джоунс са по-надолу в класацията.

Албумът "The Joshua Tree" e написан в условията на Студената война. Той отразява двете страни на Американската мечта - блясъкът и "безперспективността и алчността" в ерата на Рейгън, по думите на басиста Адам Клейтън.

"И сякаш се връщаме към това - каза китаристът Едж, след като чу резултатите от анкетата. - Политиката още е толкова поляризирана".

"Радваме се, че хората още чувстват тези песни близки, нощ след нощ, година след година" - добави той.

"The Joshua Tree" донесе на U2 награда "Грами" за албум на годината. Песни като "I Still Haven't Found What I'm Looking For" and "Bullet The Blue Sky" - критика на политиката на САЩ в Централна Америка все още са сред най-харесваните в концертите им.

Във Великобритания албумът заема девето място по продажби през 80-те години на миналия век. С по-добри показатели тогава са "Bad" на Майкъл Джексън и "No Jacket Required" на Фил Колинс, които сега са на по-задни места в класацията.

На четвърто място в класацията за най-добрите албуми на 80-те години е "Thriller" на Майкъл Джексън. Пети е "Appetite For Destruction" на Guns N' Roses. Следват "Dare" на "Хюман лийг", "The Queen Is Dead" на "Смитс", "Graceland" на Пол Саймън, "Lexicon Of Love" на Ей Би Си. Десети е "Purple Rain" на Принс.