Музика оглася свежото утро на фона на шума от клаксони, от строителни площадки и звуците на гълъбите. Зад витрината на изоставен магазин в нюйоркския Горен Уест сайд се лее музика на Дебюси, пише АФП.

Родители с бебешки колички, възрастни хора, излезли на разходка и бягащи за здраве в ранната утрин се спират да се насладят на изпълнението на Спенсър Майър на пиано и челото на Майкъл Кац.

Това не е концертна зала, няма удобни седалки, но всъщност е концерт, възможност за двама музиканти, зажаднели за човешки контакт, да свирят заедно и да намерят публиката си, казва Майър.

"Нуждаем се от тази реципрочна връзка", казва Майкъл Кац, който вече е свирил на повечето големи класически сцени в Ню Йорк. "Начинът, по който даваме музика на хората, е наистина уникален и необичаен".

От 2 април театрите в Ню Йорк ще може отново да посрещат публика, но при ограничение от 33 на сто от капацитета си или 100 души максимум. На 14 и 15 април Нюйоркската филхармония ще свири в културното пространство "Шед" в Манхатън.

Но това ще е само "за цвят", защото филхармонията, която организираше малки концерти на открито от септември миналата година, премести началото на сезона си за септември, също като операта Метрополитън и Нюйоркския балет.

Междувременно Музикален център Кауфман - пространство за концерти и музикално образование в горен Уест сайд, организира програмата "Музикални витрини", която дава възможност на музикантите да свирят в квартала зад витрини.

Организаторите предпочитат да не обявяват публично точното място на концертите, нито да разгласяват предварително програма, за да се избегне струпването на много хора заради пандемията.

"Опитваме се да предвидим по малко от всичко - от класически музиканти до хората от Бродуей. Имаме дори експериментални импровизации", казва Кейт Шийрън, ръководител на музикалния център. Целта на проекта е да популяризира "артистичния двигател на Ню Йорк и да напомни, че и артистите трябва да работят".

Близо 30 на сто от възрастните жители на Ню Йорк вече са ваксинирани поне с една доза срещу COVID-19 и с настъпването на пролетта надеждата се завръща.

"Един от уроците на пандемията е необходимостта от музика, театър и танци, за представления на живо", обобщава Майкъл Кац. "За публиката това е важно, колкото храната и водата. Това не е просто забавление или стока".