"Аватар: Природата на водата" стана филмът на 2022 г., който най-бързо премина границата от 1 милиард щатски долара от продажбата на билети по света, съобщи "Variety".

Дългоочакваното продължение на най-касовaта продукция на всички времена "Аватар" (2009) отбеляза знаковото постижение само за 14 дни.

Само три ленти, излезли на екран през 2022 г., успяха да преодолеят границата от 1 милиард долара. Останалите два са "Топ Гън: Маверик" и "Джурасик свят: Господство", които я преминаха съответно за 31 дни и над четири месеца. За сравнение - девет заглавия, излезли на екран през 2019 г., успяха да реализират приходи, равняващи се над въпростната сума, от глобални продажби на билети.

Втората част на историята за Джейк Съли и Нейтири е най-бързо преминалият знаковата граница след "Спайдърмен: Няма път към дома", който през 2021 г. я преодоля само за 12 дни.

Само шест филма в историята са преодолявали този предел през първите две седмици след излизането си на екран.

Снимка: АР/БТА/ 20th Century Studios

Дългоочакваната продукция на режисьора Джеймс Камерън тръгна по кината в Северна Америка в средата на декември, реализирайки през първия си уикенд на екран 134 милиона долара от продажбата на билети в САЩ и Канада и 435 милиона долара по света.

След излизането си зрелищния визуален разказ продължи да привлича публиката в киносалоните, генерирайки досега 317 милиона долара в северноамериканския боксофис и 712,7 милиона долара в международния. Глобалните приходи от продажбата на билетите за прожекциите му възлизат на 1,025 милиарда долара.

"Природата на водата" задмина "Джурасик свят: Господство" като втория най-касов филм на годината. Същевременно продължението на "Аватар" стана третият най-касов филм по време на пандемията.

Снимка: АР/БТА/ 20th Century Studios

Вторият филм от поредицата, чието действие се развива на планетата Пандора, има шансове да задържи зрителския интерес и през този месец. Това е необходимо за продукцията, за да оправдае внушителния си бюджет. Смята се, че той възлиза на 350 милиона долара, като цифрата на включва минимум 100-те милиона за маркетинг.

Режисьорът Джеймс Камерън неотдавна каза, че за да излезе на печалба, "Аватар: Природата на водата" трябва да реализира приблизително 2 милиарда долара, въпреки че според анализаторите прагът на рентабилност е по-близо до 1,5 милиарда долара.

Много неща зависят от "Аватар: Пътят на водата" не само заради огромната му цена, но и защото това е първото от трите планирани продължения от поредицата.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Оригиналният "Аватар", излязъл на екран през 2009 г., е най-касовият филм на всички времена с глобални приходи от 2,97 милиарда долара. За втория филм ще е трудно да постигне тези висоти, тъй като международният боксофис все още се възстановява от пандемията, предава БТА. В допълнение към това Китай - един от водещите кинопазари в света, страда от увеличаването на случаите на Covid-19, докато друга голяма територия - Русия, няма да има достъп до "Аватар: Природата на водата".