Зрелищно шоу, съчетаващо огън и вода, с участието на българката Даниела Захариева Момчева, бе представено снощи на Венецианския карнавал, съобщава сайтът на Венецианския карнавал. Италианският сайт fotoarts.blog пък представя българската участничка в спектакъла като многопрофилен творец. Тя е художник, специалист по артистичен грим, акробатка, специализирана във въздушни танци, жонгльорка с огън и артистка от бурлеската, предаде БТА.

Сцена на спектакъла, представен снощи и вдъхновен от 1600-те години история на Венеция, беше историческия комплекс "Арсенал". Шоуто, наречено "Nebula solaris", ще се представя по два пъти на вечер и този уикенд, както и в периода 24 февруари-1 март. До него се допускат зрители само със супер зелен сертификат (тоест само ваксинирани и преболедували Ковид-19). Те трябва да имат и предварителна резервация.

По време на пищния спектакъл из водните пространства на "Арсенала", преминаха десетина плавателни съда, превърнати в истински плаващи сцени. Впечатляващи водни и огнени ефекти, придружавани от майсторски изпълнения на артисти и трупи, превърнаха историческия комплекс в магическо пространство, в което всичко символизираше зараждането на новия живот. Сред участниците в спектакъла, освен българката, бяха творческите трупи "Опера Фиаме", "Компани Илотопи", "Компани Пироникс", "Театър Гамбеинспала", "Данца Колектив Имърджънси" и "Саймън Дезира Флайборд Малта", компаниите, специализирани в ефектни представления с вода, огън и светлини "Виорика" и "Антика Пройетерия" и индивидуалните изпълнители Лучие Вендлова от Чехия, Татяна Фоски от Италия, Пласидо Милитано от Испания.

Тази година Венецианският карнавал, започнал на 12 февруари, продължава до 1 март. Основни прояви в него обаче бяха отменени заради антиковидните ограничения, които продължават да са в сила в Италия до 31 март. Повечето от спектаклите в рамките на карнавала се провеждат при ограничена публика, която трябва да представи супер зелен сертификат. Заради това организаторите залагат на малки представления из площади на Венеция, околните острови и градове, където няма да има струпване на много хора. Мотото на карнавала тази година е "Спомни си бъдещето". Творчески директор на проявата е Масимо Кекето, сценограф във венецианския театър "Ла Фениче".