Боливуд подновява снимките на филми, но без сцени със сватби и боеве, а и с възрастови ограничения, съобщи АФП.

Споразумение между трите големи индийски организации в кино индустрията от днес слага край на прекратяването на снимките, влязло в сила в края на март заради пандемията от новия коронавирус.

Правителството вече разреши снимките да бъдат подновени с разхлабването на ограничителните мерки. Актьори, продуценти и технически персонал обаче продължиха преговорите за по-безопасна работа.

Представители на сектора казаха, че са разрешили останалите проблеми, сред които и медицински застраховки за целите екипи. Предпазните мерки обаче са драстични и ще затруднят режисьорите. Забранено им е например да снимат батални сцени, като и сватби, а те са така характерни за боливудските филми.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Актьорите над 65 години също нямат право да бъдат на снимачните площадки. Това оставя по домовете им някои от най-големите звезди на индийското кино, като 77-годишния Амитабх Бачан.

Също така не са позволени сцените с целувки и прегръдки. Това ще е завръщане към консервативните нрави от 80-те години на миналия век, когато цветя символизираха любовните сцени, предава БТА.

Продуцентите трябва да осигурят лекар, медицинска сестра и линейка на снимачните площадки.

Инструкциите от индийската Гилдия на продуцентите изискват актьорите да се гримират и да правят прическите си у дома.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos