В Националния филмов регистър на САЩ тази година бяха включени рекорден брой творби, режисирани от жени и цветнокожи, както и богата палитра от продукции - късометражен трилър от нямото кино, класически мюзикъли и известен филм за Батман, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Библиотеката на Конгреса на САЩ обяви, че добавя тази година 25 филма, сред които "Черният рицар" на Кристофър Нолан, "Брилянтин", "Лилии в полето" с участието на Сидни Поатие, отличен с награда "Оскар" за ролята си във филма, хитовата анимация "Шрек".

От библиотеката отбелязват, че селекцията тази година включва рекордно високия брой от девет продукции, режисирани от жени и цветнокожи кинодейци.

"Не се опитваме да поставим рекорд, а справедливо да насочим вниманието към невероятния принос на жените и на цветнокожите творци към американското кино", се посочва в изявление на ръководителката на библиотеката Карла Хейдън.

Филмите са избрани заради културното си, историческо и творческо значение. Регистърът съществува от 1988 г. С избраните тази година продукции общият брой в регистъра достигна 800 заглавия.

Джон Траволта и Оливия Нютън-Джон в "Брилянтин"

Paramount Pictures