Дългоочакваният блокбастър на "Дисни" - игралната версия на "Мулан", чието излизане по кината беше отлагано нееднократно заради коронавирусната пандемия, ще тръгне премиерно на малкия екран следващия месец, съобщават световните агенции.

Решението филмът бъде излъчен първо по стрийминг платформата Disney + е окачествено като "безпрецедентно" от главния изпълнителен директор на компанията Боб Чапек.

"Мулан" - високобюджетен игрален римейк на едноименната анимация за легендарната китайска героиня, ще бъде достъпен за абонатите на Дисни плюс от 4 септември срещу допълнителната сума от 29,99 долара.

"Предоставя ни се възможност да представим този невероятен филм пред по-широка публика, за която понастоящем е невъзможно да посещава киносалоните, като същевременно се надяваме да направим бъдещия абонамент за Дисни плюс по-стойностен и атрактивен", казва Чапек.

Филмът същевременно ще тръгне по кината в някои страни, сред които Китай, където стрийминг услугата на "Дисни" все още не се предлага.

Увеличаването на новите случаи на коронавирусна инфекция в САЩ осуети плановете за отварянето на киносалоните в ключови пазари като Лос Анджелис и Ню Йорк, поради което от "Дисни" взеха "безпрецедентното" решение за своя блокбастър.

Преди пандемията студиата обикновено изчакваха 90 дни след излизането на екран на водещите си филми, преди да ги пуснат дигитално.

Няколко големи студиа обаче успяха да натрупат десетки милиони по време на пандемията, отказвайки се от прожектирането на продукциите си в кината и преминавайки директно към стрийминг излъчването им, предава БТА.

Според Чапек "експериментът" с "Мулан" ще предостави "доста интересна" информация за желанието на потребителите да се "бръкнат" за 30 долара за ново стрийминг заглавие.

При евентуален успех компанията ще може да възвърне част от инвестициите за "сравнително скъпата" си продукция.

Игралната версия на "Мулан" е заснета с бюджет от 200 милиона долара, припомнят агенциите. Филмът първоначално трябваше да тръгне по кината през март, и дори в Лос Анджелис беше организирана бляскава премиера, но впоследствие излизането му на голям екран се отложи нееднократно заради пандемията.